Pera Müzesi Öğrenme Programları, 7 Aralık 2021 – 4 Mart 2022 tarihleri arasında “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergisine paralel olarak “Bir Zamanlar Bizans” başlıklı çevrimiçi bir program düzenliyor.
Uzman eğitmenlerin ve sanatçıların katılımıyla düzenlenen atölyeler farklı yaş grupları için yaratıcı yazarlıktan aromaterapiye, illüstrasyon ve karikatür çiziminden kağıttan mozaik yapımına geniş bir yelpaze oluşturuyor. Atölyeler bu zengin kültürün, sanat ve bilim alanındaki farklı uygulamalarına odaklanırken bu bilgilerle yeni ürünler yaratılmasına da zemin hazırlıyor.
Bir Zamanlar Bizans başlıklı program çerçevesinde Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi iş birliğiyle hazırlanan 7-12 yaş gruplarına yönelik program kapsamında, çizgi roman ve karikatür atölyeleri yer alıyor. Katılımcılar, sergiden seçilmiş eserleri rehber eşliğinde 3 boyutlu sergi turu ile gezdikten sonra, sanatçıların rehberliğinde hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. Programa 7-12 yaş arası tüm çocuklar ücretsiz katılıyor.
7-10 yaş grubuna seslenen atölye “Karikatür Çizimi” başlığını taşıyor. Anıl Gürak’ın yürüttüğü atölyede karikatürün ne olduğu üzerine kısa bir sohbetin ardından herkes kendi karikatürünü üretiyor, fikir oluşturma, taslak çizim, kurşun kalem ve mürekkepleme aşamalarını deneyimliyor. 9-12 yaş grubuna yönelik “Kelimelerin ve Resimlerin Kesişimi: Çizgi Roman” atölyesini Sibel Bozkurt gerçekleştiriyor. Katılımcılar bu atölyede çizgi roman ve karakter tasarımını öğreniyor, bir yandan teknik bilgi edinirken, bir yandan da hayal güçlerini kullanma ve yeni ifade etme biçimleri geliştirme üzerinde çalışıyorlar. 9-12 yaş grubunu hedefleyen “Resimlerdeki Kelimeler: Çizgi Roman” atölyesi ise Gökçe Akgül eşliğinde gerçekleşecek. Katılımcılar sergideki eserlerden yola çıkarak kendi karakterlerini tasarlıyor ve bir hikâye üzerinde çalışıyorlar.
Yetişkinlere yönelik olan “Bizans ve Popüler Kültürün Kesişiminde İllüstrasyon” atölyesinde geçmiş ve bugün çok boyutlu olarak bir araya getiriliyor. Bizans sanatı, estetik anlayışı ve bezemeleri hakkında bilgi edinen katılımcılar, sanatçı Merve Atılgan eşliğinde popüler kültür sembollerini kullanarak guaj boya, sulu boya, pastel boya, kuru boya ya da ekolin gibi farklı boyalar ile kişisel Bizans desenlerini yaratıyor.
Yine yetişkinlere yönelik, Aslı Babacan’ın katılımıyla gerçekleşen “Tıbbı Bitkiler: Aromaterapi” atölyesi, katılımcıları tıbbi bitkilerin ve güzel kokuların Antik Mısır, Antik Yunan ve Bizans toplumlarında kullanımlarından modern aromaterapinin gelişimine, uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Aromaterapide en çok kullanılan lavanta, okaliptüs, jojoba gibi yağların tanıtımının ardından katılımcılar, bu yağların hem günlük hayatta pratik kullanım alanlarını keşfediyor hem de nefes açıcı yağ karşımı hazırlıyor.
Yetişkinlere yönelik bir diğer atölye ise ödüllü yazar Mehmet Berk Yaltırık’ın yürüttüğü “Tarihi Fantastik Kurgu Yazımı” atölyesi. Bu atölyede hikâye ve arka plan seçimi, tarihi bilgilerin metinde kullanılması gibi konularda bilgi alan katılımcılar, sergiden ilhamla Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu döneminde, bu coğrafyalarda geçen tarihi korku ve fantastik türlerinde kurgu metinler yazıyor.