Uluslararası alanda sanatçı ve kurumlarla çalışarak yaratıcı üretimleri desteklemek ve performans sanatını daha fazla izleyiciye ulaştırmayı amaçlayan uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, bir destek çağrısında bulundu.
İhtiyaç: Sen 672 Saat Canlı Süreç’e ev sahipliği yapan mekânda yapılan çalışmalarını bitiren ve mekânı Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA) olarak dönüştüren platform; kitap alımları yapılarak rafların dolması, araştırma alanının işlek hâle gelebilmesi ve çalışanlarının emeklerinin karşılığı verilebilmesi için destek çağrısı yapıyor.
Platform bu yıl itibariyle, uluslararası canlı sanat arşivi, dokümantasyonu ile yayınlarından oluşacak 7000’in üzerinde uluslararası kaynağı bir araya getirecek Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nını (PCSAA) kurma kararını aldı. Londra’da bulunan Live Art Development Agency (LADA) model alınarak, kurumun direktörü Lois Keidan’la yapılan çalışmalar doğrultusunda, LADA’da hâlihazırda var olan, aralarında Marina Abramovic, Tehching Hsieh, Joseph Beuys, Chris Burden, Vito Acconci’nin bulunduğu uluslararası sanatçıların performanslarının dijital dokümantasyonu arşiv koleksiyonuna eklendi. 500’e yakın uluslararası performans sanatçısıyla iletişim kuruldu, 80’in üzerinde sanatçıdan bağış toplanmaya başlandı. SAHA Derneği’nin “Bağımsız Sanat İnisiyatiflerinin Sürdürülebilirliğine Yönelik Destek Fonu”yla PCSAA’nın ilk temelleri de atılmış oldu. Performistanbul Yayınları kurularak önemli kaynakların Türkçeleştirilmesi ve yeni yayınların basılması için çalışmalara başlandı.
PCSAA neden kuruldu?
PCSAA’nın amacı, çağdaş sanat pratiklerinin bir parçası olan canlı süreç ve performans sanatının, bilinirliğini ve görünürlüğünü arttırarak daha geniş kitlelere ulaştırmak. Performans sanatının birleştirici ve iyileştirici gücünden yola çıkan Performistanbul, öğrencilerin, yerel ve uluslararası coğrafyada performans ve canlı sanat üzerine çalışan araştırmacılarla küratörlerin kaynaklara toplu olarak erişebileceği bir mekân sağlıyor.
Bağışlarınızı Performans Sanatını Geliştirme Derneği’nin hesabına göndererek platforma üye olabilir veya bağış yapmak istediğiniz canlı süreç ve performans sanatı konulu kaynakları öncesinde info@performistanbul.org e-posta adresinden paylaşarak platforma ulaştırabilirsiniz.
Hesap bilgileri:
Banka adı: QNB Finansbank
Hesap adı: Performans Sanatını Geliştirme Derneği
IBAN: TR89 0011 1000 0000 0082 0814 70