kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Performistanbul’dan yeni bir platform: Performistanbul Yayınları

24 Haziran 2019

Performistanbul, Türkiye performans sanatı alanındaki önemli bir eksiği kapatmak ve ana dildeki metinsel kaynak yoksunluğunu gidermek üzere Performistanbul Yayınları‘nı hayata geçirdi.

Alan editörlüğünü Performistanbul sanatçısı Selin Kocagöncü’nün üstlendiği Performistanbul Yayınları’nda; canlı sanata dair kavramlar, temalar, eleştiriler ve Türkiye’yle dünyanın dört bir yanından canlı sanat eğilimleri ve sanatçılar incelenerek; canlı sanatın her yönüyle kapsamlı biçimde ele alınması amaçlanıyor.

Performans sanatçılarını bir çatı altında bir araya getirmeyi hedefleyerek kurulan uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, performanslar sunmanın yanı sıra Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı ve Yayınları ile performans sanatı alanındaki eğitimi de üstlenerek, bu alanın geliştirilmesi ve kaynak üretilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Canlı sanat üzerine makalelerin, röportajların bir araya getirildiği, bir dijital platform olacak olan Performistanbul Yayınları’nda, performans sanatı içerikli yabancı makalelerin Türkçe’ye çevrilmesi ve her iki dilde (Türkçe ve İngilizce) yayınlanması ile başlayan süreç, beklenilen desteğe ulaşıldığı takdirde ilerleyen zamanlarda orijinal sanatsal/teorik ve sanatçı kitaplarının çevrilmesi ve yayınlanmasıyla devam edecek.

Performistanbul Yayınları’nın ilk dijital yayını, performans sanatçısı Franko B tarafından derlenen “Performansta Beden” başlıklı Dominic Johnson ile yürütülen röportaja, artık Performistanbul’un sitesinde yer alan “Publications” bölümünden veya www.performistanbulyayinlari.com adresinden ulaşılabilir.

Her ay iki yeni makaleye yer verilmesi öngörülen sitede, bir sonraki yayınlanacak makaleler arasında, performans sanatı eğitmeni ve performans sanatçısı – aynı zamanda PCSAA’nın danışma kurulunda yer alan –  Marilyn Arsem’in “Beş Bölümde Performans Sanatı Eğitimi Üzerine Bazı Düşünceler” başlıklı yazısı bulunuyor.  Edinburgh Üniversitesi’nin Tiyatro ve Performans Çalışmaları Bölümü’nde eğitim veren David Overend’in kaleme aldığı “Rotalar Yaratmak: Canlı Sanatta Yolculuklar” adlı derleme makalesi de yine yayınlanacaklar arasında yerini alıyor.

Canlı sanat konulu yazıları Performistanbul Yayınları üzerinden yayınlamak isteyenler: research@performistanbul.org adresine makalelerini veya çeviri önerilerini “BAŞVURU” başlığıyla gönderebilirler.