kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Postane’den açık çağrı

25 Mayıs 2021

Galata’daki İngiliz Postanesi olarak bilinen tarihi yapı, konumlandığı çevrenin ve temas ettiği canlıların iyilik hâlini besleyen, açık, paylaşımcı, üretken ve onarıcı bir mekân olarak restore edilip yeniden işlevlendiriliyor. Sosyal ve çevresel etki odaklı çalışmalara ve ortak kültürel üretime ev sahipliği yapmayı amaçlayan mekân, Postane adıyla açılacak.

Postane’nin giriş katındaki yüksek tavanlı salonda bulunan 6 metre genişliğinde, 5 metre yüksekliğindeki duvar ise sanat işleri için ayrıldı. Burada sergilenecek yapıtlar, aralıklarla yenilenecek ve döneminde duyurulan bir tema üzerine, açık çağrı usulüyle belirlenecek. Postane’nin ilk açık çağrısı için son başvuru tarihi 7 Haziran 2021.

Postane daha adil ve yaşanabilir bir dünya için üretenleri, kültür mirasını koruyup yaşatanları, yenilikçi ve yaratıcı hikâyeleri dinlemeyi ve anlatmayı sevenleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu amaçla Postane’de, sosyal ve çevresel etki odaklı çalışanlarla yurttaşlar arasındaki etkileşimi kolaylaştıran, değişim elçisi aktörlere kuluçka sağlayan, sosyal inovasyonu teşvik eden, nitelikli eğitim ve araştırmaya olanak veren mekânsal altyapı yer alacak. İçinde zehirsiz gıda yetiştirilen bir teras bahçesi, mutfak ve kafeterya, adil ticaret birimi, ortak çalışma alanları, kütüphane, multimedya stüdyosu ve çok amaçlı etkinlik salonu bulunacak.

Postane’nin giriş katındaki yüksek tavanlı salonda bulunan 6 metre genişliğinde, 5 metre yüksekliğindeki duvar ise sanat işleri için ayrıldı. Burada sergilenecek yapıtlar, aralıklarla yenilenecek ve döneminde duyurulan bir tema üzerine, açık çağrı usulüyle belirlenecek. Aynı zamanda sanatçılarla bir dayanışma aracı olması hedeflenen çağrının sonucunda, satın alınan iş bir sonraki çağrıya kadar sergilenecek. Yapıtın blok zincirde NFT (Non-Fungible Token) olarak iki yıl sonra açık artırma usulü satışından elde edilecek gelir ise bir sonraki eserin üretim maliyetini ve projeleri gerçekleştirilecek sanatçıları desteklemek amacıyla kullanılacak.

Postane, bir “merkez ağaç” gibi hayal ediliyor. Krizler çağında köklerinden güç alarak ayakta duran, etrafına hayat saçan, içinde bir ekosistem barındıran ama daha büyük bir ekolojinin parçası olduğunun da farkında; bu iddia ile hem güncel hem kendi zamanını üreten bir mekân. Postane Duvar, ilk teması olarak da bu hayali, “hayat ağacı” kavramını, sanatçılarla paylaşmak istiyor. Bu tema ile yankılanan “krizlerden çıkış”, “çevre adaleti”, “ekolojik restorasyon”, “su hakkı”, “kültürel peyzaj”, “umut mekanları”, “bakım ekolojisi” gibi anahtar terimlerin alto çiziliyor.