kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

“Resim Heykel Müzesi, Bir Varoluş Öyküsü” kitabı İletişim Yayınları’ndan çıktı

18 Ekim 2021
Ayşe H. Köksal tarafından kaleme alınan “Resim Heykel Müzesi, Bir Varoluş Öyküsü” başlıklı kitap, İletişim Yayınları‘nın sanathayat dizisinden yayınlandı.
Kitap, kurulduğu günden itibaren, varlıkla yokluk arasında gidip gelen Resim ve Heykel Müzesi’nin varoluş mücadelesini anlatırken, bu müzeyi yaşatabilme yolunda bir çaba ve bu konudaki girişimler için bir kılavuz olma niteliği taşıyor.

Resim ve Heykel Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek modern sanat müzesi olarak 1937 yılında kuruldu. Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlı olarak Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde bulunan müze, Halil Edhem’in tasarımının vücuda gelmiş hâliydi. Kurum, kısa sürede ilk ivmesini kaybetti, kimi zaman yeniden canlandı, kimi zaman görünmez oldu. Ama hiçbir zaman ortadan kaybolmadı. 1990’lara kadar Cumhuriyet dönemi sanatının en önemli teşhir ve temsil alanı oldu.

Ayşe H. Köksal, Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını European Studies of Society, Science and Technology Programı’nda tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi programında doktorasını yaptı. Fulbright burslusu olarak misafir olduğu Tufts Üniversitesi’nde, sanat tarihçisi Prof. Dr. Andrew McClellan’la müze teorileri üzerine çalıştı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA Türkiye) üyesi olan Köksal’ın çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde yazıları yayımlanmaktadır. Ağırlıklı olarak müze teorileri, sanat tarihi yazımı ve sanatın örgütlenme biçimleri üzerine çalışmaktadır. Köksal, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyesidir.