kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde yeni sergi: “Dün Bugün İstanbul”

6 Eylül 2021

Sakıp Sabancı Müzesi, 3 Eylül – 28 Kasım 2021 tarihleri arasında, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve sanatçı Murat Germen’in çağrısıyla, yolu Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ından geçmiş 22 sanatçının birlikte gerçekleştirdiği, Sabancı Holding‘in desteğiyle gerçekleşen “Dün Bugün İstanbul” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergi için yapılan çağrıda, Sabancı Üniversitesi’nden, kimi uzun zaman önce, kimisi ise henüz mezun olarak sanat dünyasına girmiş, İstanbul üzerine düşünen sanatçılardan kente dair bir durum tespiti yapmaları istendi. Mekâna özel hazırlanan işler çevre, hayvan popülasyonu, kentsel dönüşüm, toplumsal yaşam, tarihi mekânlar, su kaynakları, ulaşım ve ütopya/distopya kavramlarının da aralarında bulunduğu temalar ışığında kent dinamiklerine dair yorumlar içeriyor. Sergi seçkisini yağlıboya resim, çizim, enstalasyon, fotoğraf, video, serigrafik baskının geniş bir mecra yelpazesi oluşturuyor.

Koronavirüs (COVID-19) salgını kaynaklı aksaklıklara, tam ve kısmi kapanmaların yarattığı imkânsızlıklara rağmen, kentin çok çeşitli merkezlerini konu eden işlerin üretim sürecine, İstanbul’un pek çok kurum ve yaşayanı da katkıda bulundu.

Sergide; Ahu Akgün, Aslı Narin, Begüm Yamanlar, Beril Ece Güler, Burak Dikilitaş, Canan Erbil, Cemre Yeşil Gönenli, Deniz Ezgi Sürek, Didem Erbaş, Ege Kaynar, Eren Sulamacı, Eser Epözdemir, Korhan Karaoysal, Mekânda Adalet Derneği, Neslihan Koyuncu Bali, Nora Bryne, Onur Özen, Örsan Karakuş, Serkan Taycan, Sıla Ünlü İntepe, Sinan Tuncay ve Zeynep Kaynar’ın eserleri yer alıyor. Sanatçıların, İstanbul’un dünü ve bugününü düşündükleri, kente dair bir durum tespiti yaptıkları sergi, ziyaretçilerin İstanbul’un geleceğini de düşünmesine neden oluyor.

Bu yıl Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar Programı’na seçilen girişimlerden Erişilebilir Her Şey’in, Sakıp Sabancı Müzesi’yle ortak çalışması ve Sabancı Vakfı desteğiyle “Dün, Bugün, İstanbul” sergisi, görme ve işitme engelli ziyaretçiler için erişilebilir bir içerikle hazırlandı. Erişilebilirlik çalışmaları kapsamında Erişilebilir Her Şey uzmanları sağır bireyler için tüm bilgi panolarını işaret diline çevirirken kör bireyler içinse video eserleri, yerleştirmeleri ve görselleri betimleyerek ses kaydına aldılar ve QR kodlara yükleyerek sergiyi erişilebilir kıldılar. Aynı zamanda, serginin yapıldığı alanın girişinden çıkışına kadar tüm mekanın sesli tarifini yaparak hazırladıkları QR kodlarla sergi alanını da erişilebilir hâle getirdiler.