kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Sakıp Sabancı Müzesi’nden yeni bir platform: digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı

1 Mart 2019

Sakıp Sabancı Müzesi’nin 2013‘te kuruluşunun 10. yılında kültürel mirasın korunmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği dijital arşiv platformu digitalSSM projesi, müzenin en kapsamlı ve yenilikçi projeleri arasında yer alıyor. digitalSSM, kuruluşundan 6 yıl sonra, 8 Mart Cuma gününden itibaren Müze’nin içindeki fiziki alanında hizmet vermeye başlıyor.

SSM’nin kuruluşundan bu yana gerçekleşen tüm sergi ve etkinliklerin yanı sıra Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu gibi kalıcı koleksiyonların içeriklerine de erişim imkânı sağlayan mekânda araştırmacılar; sergi katalogları, kurulum video ve görselleri, sesli rehberler, küratörlü tur, konferans ve sanatçı konuşması kayıtları da dâhil olmak üzere Müze’nin arşivi üzerinden araştırma yapabilecek.

Müze koleksiyonlarındaki eserlerle birlikte Abidin Dino ve Emirgan arşivlerini de 2013 yılında dijital erişime açan SSM, 2019 itibariyle sergi içeriklerini de kullanıcılarla buluşturarak, koruma ve erişimin yanı sıra müzecilik alanındaki çalışmalara da ilham vermeyi amaçlıyor.

digitalSSM çatısı altında her ay düzenli olarak etkinlik ve atölyeler düzenlenecek

Sabancı Üniversitesi’ne bağlı bir üniversite müzesi olmanın getirdiği akademik misyon ve çok yönlü müzecilik anlayışıyla kurulan digitalSSM çatısı altında, kültürel kurumlarda arşivcilik, dijital arşivleme, dijital sanatın korunması gibi alanlar üzerine konuşmalar ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek digitalSSM etkinliklerinin ilki, Hacettepe Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Tonta’nın “Kültürel Miras Yönetiminde Bellek Kurumlarının Rolü” başlıklı konuşmasıyla başlayacak. 8 Mart Cuma günü saat saat 14.00’te gerçekleştirilecek konuşmada; kütüphane, arşiv ve müze gibi bellek kurumlarının dijital çağa uyum sürecinin odağında geliştirdiği stratejiler incelenecek.