kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

SALT’ta yeni sergi: “Tek ve Çok”

7 Eylül 2016

SALT6 Eylül – 13 Kasım 2016 tarihleri arasında 1955’ten 1995’e Türkiye’de üretim ortamını 80’li yıllarda dolaşımda olan nesneler aracılığıyla incelediği Tek ve Çok sergisine ev sahipliği yapıyor. İş birlikçi kurumlar, profesyoneller, danışmanlar, akademisyenler ve öğrencilerin zengin katkılarıyla bir araya getirilen, araştırma temelli Tek ve Çok sergisinin araştırma ve anlatımı, “özgün kopyalar” kavramı etrafında yapılandırılmış.

Serginin etrafında yapılandırıldığı “özgün kopyalar” kavramıkullanıcıları eşyayı başlı başına değerlendirmeye, koşullara özgü icatları teşhis etmeye ve hiçbir yeniliğin öncülsüz olmadığı dünyamızda bir öğrenme tavrı olarak kopyayı incelemeye davet ediyor. Sergi, bu noktada yaygın “kopya” anlayış ve düşünce refleksinden ayrı bir yerde konumlanarak, Türkiye’deki üretim tarihine ve “üretim” anlayışına başka bir açıdan bakmayı öneriyor.

50’li yıllardan itibaren dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de yaygınlaşan tüketim kültürünü “üretim” biçimleri ile alan sergi, SALT’ın üyesi olduğu Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale’nin beş yıllık The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989 [Sanat Kullanımları – 1848 ve 1989’un Mirası] programı kapsamında SALT’ın Nerden Geldik Buraya sergisinden sonra gerçekleştirdiği ikinci sergi.

Sergi, 1955-95 dönemini, adım adım gerçekleşen sanayileşme ve uzantısındaki tasfiyenin meydana getirdiği nesneler aracılığıyla ele alıyor. Endüstri ürünlerinin ilk kez geniş bir alıcı kitlesiyle buluştuğu 80’lerde dolaşımda olan farklı nesnelerden derlenen bu seçki, dönemin üretim ortamını bağımsız hikâyelerle inceliyor.

Tek ve Çok, söz konusu tarihi, toplumun erişimine açık maddi kültürün izinde araştırıyor. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya, oyuncak, kırtasiye, giyim, tekstil, gıda, züccaciye ve temizlik endüstrilerinden nesne ve hikâyeleri bir araya getiren sergi, döneme ilişkin bilginin yenilenmesi ve çeşitlenmesini amaçlıyor. Ayrıca, biricik olana yönelik taze bir merakın filizlendiği sanat ve moda ortamından alıntılarla bu yeni dalgalanmanın kültür ekonomisindeki etkilerini örneklendirir. Bedri Baykam’ın This has been done before (1987) adlı işiyse, dönemin modern sanat tartışmalarında, yaratıcılığın yalnızca Batı kaynaklı olabileceği anlayışına karşı bir eleştiri niteliğindedir.

Paralel programlar, konuşmalar ve film göserimleri

Sergi ve etrafında geliştirilen paralel programlar, konunun kamuya açık katılımla tartışılabileceği çoklu platformlar olarak tasarlanmış. Sergi süresince uzun soluklu bir öğrenci atölyesi biçiminde devam edecek olan araştırmanın sonuç ve yorumları sergi devam ettiği sürece içeriğe eklenecek. Ev içi ürün çizimlerinin yer aldığı masada ise ziyaretçiler kendi özgün kopyalarını üretebilecek ve ürünlere dair bilgi ekleyebilecek. Ayrıca, serginin odak noktalarını irdeleyen konuşma ve film gösterimleri de sergiye paralel olarak SALT Galata’da gerçekleştirilecek.