kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Sanat Sektörü için Influencer Marketing

11 Ağustos 2017

Influencer Marketing’in, sosyal medya çılgınlığının geçici bir halkası olduğu düşünülebilir. Fakat durum pek de öyle değil. Reklam dünyası değişiyor ve bu benzersiz reklam angaryası döneminde, insanlar, tüketicilerin aklına ve kalbine hükmedecek gücü elinde tutuyor. Bu; sanat sektöründekiler için oldukça iyi, çünkü Influencer Marketing, çoğu açıdan bir ajansla çalışmaktan daha ucuz.

Peki bu influencerlar kim ve kaç kişiyi etkileri altına alıyorlar? Dahası, takip etmek için en iyi mecra hangisi? Influencer’lar birçok platformda mevcut. CultureHive yazarlarından Kayleigh Töyrä, yaratıcı ilgi alanlarını temsil edecek doğru kişiyi ararken yapılması gerekenleri sıralıyor.

Neden Influencer’lar ile çalışılmalı?

Influencer Marketing başarısının sırrı; iletilecek olan mesajın herkese değil, daha küçük ve hedef gruba iletiliyor olması. Yani, mesajın alınması daha muhtemel. Eğer doğru kişi seçilirse, bu kişi, sanat ve kültür alanına egemen bir kişi olacak ve böylece konu üzerinde oldukça bilgi sahibi olacak.

Sanat endüstrisi, hatta daha da geniş ölçekte, yerel alanda güven telkin eden bir influencer aramak için ilgili online yayınlara başvurulabilir. Bloggerlar, konuşmacılar, medya kişilikleri -hatta sanatçıların kendileri-. The Guardian, WIRED UK ve ArtsHub gibi yayınların sanat sayfalarındaki sürekli katılımcılara göz atmak, bu noktada önemli.

Sanat alanında influencer aramak

Influencer Marketing yolculuğunda, ilk önce, sanat ile en ilgili influencer’ları aramak gerekiyor. Başlığa, ilgi ve yetkiye göre veritabanı oluşturmayı sağlayan BuzzStream gibi bir dijital medya yazılımı, bu amaç için ideal. Bir influencer’ı, diğerlerinden daha az takipçiye sahip olduğu için dikkate almamak yanlış olabilir. Takipçi sayısı daha az olabilir, fakat eğer projeye daha uygunsa, hâlâ takibe değer demektir.

Bir influencer ile çalışmak, bir reklam ajansının hizmetiyle pek de aynı değil. Bu tarz bir ‘relationship marketing’de, her şey güven ve itibar ile ilgili. Kültürel influencer’lar zamanlarını, önemli olan içerikleri yaratarak, oldukça büyük takipçileri kazanmaya çalışmaya harcıyor. Bu yüzden, reklam işlerinde -haklı olarak- seçici davranbilirler. Kendi tercihlerine göre ve gerçekten projeye ilgi duyuyorlar ise markalarla işbirliği yaparlar.

Influencer’lar ile iletişime geçmek için ipuçları

İletişime geçmek için seçilen influencer’lar sınırlandırıldıktan sonra, işi doğru yapmak en önemlisi. Influencer’ların çoğu, gün içinde e-posta yağmuruna tutuluyor ve bunların birçoğu da gereksiz oluyor. Bu yüzden, kişisel spam filtrelerinden geçmek gerekiyor. İşte, sanat influencer’ları ile iletişime geçerken başarılı olmak için birkaç ipucu:

  • E-postayı kısa ve öz tutmak,
  • Ne yaptığınızı ve yapmak istediğinizi oldukça açık bir biçimde ifade etmek,
  • Neden ilgili influencer’ın seçildiğinden bahsetmek,
  • Birkaç içerik fikrinden bahsetmek, fakat çok kuralcı olunmamalı -influencer, takipçileri için en iyi içeriğin ne olacağına kendisi karar vermeli,
  • Bir PR’cı gibi değil, bir kişi olarak yazmak,
  • Onları iyi gösterecek bir açı bulmak veya değer sunmak.

Bir influencer ile çalışmada başarıya ulaşıldığında, iletişimi koparmamak önemli. Onlar, tanınması gereken insanlar ve gelecekte tekrar çalışmak mümkün olabilir. Anlaşmaya, süregelen bir ilişki gibi davranılmalı, tek seferlik bir iş gibi değil.

Bu noktada ‘influencer marketing’ ile ilgili daha fazla bilgiye erişebileceğiniz bir rehber de hazırlanmış.