kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Sanatta “büyük veri” dönemi

15 Aralık 2016

Sotheby’s, geçtiğimiz Ekim ayında tekrarlanan müzayede satış veritabanı olan Mei Moses Art Endeksleri’ni satın aldığını duyurdu. Daha sonra Artnet oldukça büyük bir müzayede fiyat veritabanını içeren analitik firma Tutela Capital’i bünyesine dahil ettiğini açıkladı. İki kurumun farklı amaçları olsa da ortak noktaları şu: Veriler, kültür sektörünün ilerlemesinde kilit bir role sahip olacak.

İşlemleri Modernleştirmek

Sotheby’s’ın yöneticisi Tad Smith, Mei Moses’ın alımını, şirketin satış bilgilerini düzenleme yöntemini yenilemek için yapılan birtakım girişimden sadece biri olarak tanımlıyor. Sotheby’s, yeni alıcılar ve alıcılara yeni teklifler sunmak için geniş çaplı bir müşteri ilişkileri yönetimi programı geliştirdi. Eğer alıcı, bir esere değerinden daha az bir fiyat teklif edip satın alamazsa, ilişkili veritabanına dayanarak 24 saat içinde benzer bir eser satın alma fırsatı sunuluyor.

Smith, Mei Moses endekslerinin özellikle yatırımcılara güven vermesi ve satıcılara iyi bir imaj bırakabileceklerini güvence altına almak için belirli data göstergeleri sunması gerektiğini belirtiyor. Sotheby’s Finans Direktörü Mike Goss, endekslerin ayrıca göndericilerin beklentilerini sağlamak ve müzayede evinin danışma işlemleri için kullanışlı olacağını söylüyor.

Michael Moses ve Jianping Mei tarafından geliştirilen ve 45.000 tekrar satışı, müzayede evlerindeki verilerden yararlanarak biri küresel olmak üzere yedi kategoride inceleyen Mei Moses endekslerinin eleştirildiği nokta, sürekli olarak mezata düşen eserlerin sayısının hatasız dışdeğer hesaplaması için oldukça az olması.

Büyük Resim

Yatırım uzmanı US Trust’ın sanat hizmetleri bölümü başkanı Evan Beard, Sotheby’s’ın bu hareketine destek vererek Mei Moses gibi endekslerin, özel banka müşterilerinin, sanatın mali durumlarıyla nasıl uyum sağladığını anlayacaklarını belirtiyor ve tarih boyunca verilerin elde ediminin ne kadar zor olduğundan bahsediyor.

Artnet, 1989’da, şu anda 10 milyondan daha fazla kaydı bulunan ilk çevrimiçi fiyat veritabanıyla alanında devrim yaparak bu boşluğu doldurdu. Artnet, Tutela’yı satın alarak, analizlere yoğunlaşacak ve uygulamaları biçimlendirecek gibi görünüyor. Artnet’in yöneticisi Jacob Pabst bu durumun endekslerde, değer biçmelerde ve akıllı algoritmalarda büyüme imkanlarına yeni bir kapı araladığı fikrinde.

Bütün bu ölçümler güven verebilir. Bazı ekonomistler sanat sektörünün ulaşılabilir, objektif bilgi eksikliğinden ötürü geri planda kaldığını düşünüyor. Bu kişiler sektör hakkında genel bir bilgiyi paylaşabilir; fakat verilerle birlikte ne olup bittiği hakkında daha detaylı bir ölçme yapılabilinmesinin yanı sıra daha çok insanın sektöre dahil olmasının önündeki engel de kalkacak.

Riski tanımlamak için verileri kullanmak

Sadece koleksiyoncuların değil, aynı zamanda yatırımcıların da sektöre adım atmak için cesaretlendirilmesi gerekiyor. Beard’a göre insanlar sanatın bir varlık sınıfı olduğunu düşünüyor. Fakat sanat aslında pek de varlık sınıfının gereksinimlerine uygun değil. Eğer değer – ve dahası risk – kolayca saptanabilse, bankalar ve yatırım fonları sanatı güçlendirmekten öte teminatı altına alabilir. Tutela’nın kilit önerilerinden biri sanatın IFRS 13 standardına uyum sağlayan mali uygulamalarla değerlendirilmesi.

Sotheby’s ve Artnet, her ikisi de yalnızca müzayede verilerine güveniyor. Müzayede satışları sektörün sadece bir kısmını temsil ediyor. Beard, insanlar özel sektörde verilerin nasıl toplanacağının ve satıcıların ve galericilerin bunu keşfetmeye nasıl teşvik edileceğinin sırrını çözerse, gerçekten bir şeyler elde etmiş olacaklarını söylüyor.

*Bu yazı The Art Newspaper‘dan çevrilmiştir.