Arkeologlar, Şanlıurfa kentinin güneydoğusunda yer alan Urfa Kalesi alanında eski bir toplu mezarlık (nekropol) keşfetti. Mezarlıkta iki adam ve iki kadının portreleri yer alıyor.
Türkiye’de gerçekleştirilen taş mezar kazıları sonucunda daha önce de ölüleri sembolize eden çeşitli mozaiklere rastlanmıştı. Urfa Kalesi civarında yapılan kazı sonucunda, Şanlıurfa Belediyesi’nin bildirisine göre 2. ya da 3. yüzyıla ait yeni mozaikler çıkarıldı.
Kazı ekibi yaklaşık 10 ay önce antik nekropolün keşfini gerçekleştirmişti; bu keşif sonrasında da 80 adet kaya mezar bulunmuştu. Son çıkarılan mozaik ise dört kareden oluşuyor; iki adam ve iki kadını resmeden bu mozikler tekrarlayan motfileri barındırıyor. Moziklerde Arami dilinde (süryani diyalektiği) açıklamalar yer alıyor.
Mozaiklerde yer alan figürlerin tarihte sembolize ettikleri kişiler hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadı. Mozaiklerin M.Ö. 132 ile M.S. 639 yılları arasındaki döneme ait olabileceği tahmin ediliyor; bu dönemde ise bölgede Şanlıurfa’nın antik yerleşimi olan Edessa kenti yer alıyordu. Süryani dialektiği ve edebiyatı ise Edessa kentinde ortaya çıkmıştı.
Arkeologlar bu mozaiğin site alanında kalmasına karar kıldı. Kazı çalışmaları tamamen sonra erdiğinde ise bu antik mezarlık turistlere açılacak.
*Bu yazı Hyperallergic‘ten çevrilmiştir.