Atölye Modern‘de “Çağdaş Sanatı Anlamak” adlı tek günlük bir seminer programı başladı. Sanatı anlamaya ve anlamlandırmaya yönelik dört farklı ders ile çağdaş sanat nedir, biçim ve anlatı çeşitliliği ile nasıl ayrışır gibi temel soruların yanıtları aranıyor.
İstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern’in sonbahar programında yer alan “Çağdaş Sanatı Anlamak” seminerleri, çağdaş sanatın kavramsal çerçevesine, malzeme kullanımına, biçim çeşitliliğine, aktörlerine ve çağdaş sanat ortamlarına değiniyor.
Her bir ders, alanında uzman sanat tarihçileri, küratörler ve sosyologların yönetiminde düzenleniyor. Tematik başlıklarla oluşturulan programda katılımcılar, “Çağdaş sanat nedir, biçim ve anlatı çeşitliliği ile önceki dönemlerden nasıl ayrışır?”, “Teknolojik gelişimlerin, politik ve sosyal değişimin sanata etkileri nasıl olmuştur?” sorularının yanıtlarını ararken, günümüz sanat ortamını etkileyen önemli bienaller, sanat fuarları, müzeler, müzayedeler gibi kurumlar, küratörler üzerinden de kişisel yaklaşımlar ve oluşumlar hakkında bilgiler ediniyor.
Cumartesi günleri 10.15 – 17.45 saatleri arasında gerçekleştirilen tek günlük Çağdaş Sanatı Anlamak semineri, Sonbahar dönemi boyunca belirli tarihlerde yineleniyor.
Etkinlik Süresi: 1 Gün, 4 Ders
20-27 Ekim, 3-17-24 Kasım, Cumartesi, 10.15 – 17.45
Program Akışı:
10:15 -11.45 Kavram Olarak Çağdaş Sanat; Nusret Polat ile
11:45 -12:00 Ara
12:00 -13.30 Çağdaş Sanatta Biçim ve Anlam; Fırat Arapoğlu ile
13:30 – 14:30 Öğle Arası
14:30 -16:00 Çağdaş Sanatta Kimlik Temsilleri; Nusret Polat ile
16:00 – 16:15 Ara
16:15 – 17:45 Çağdaş Sanatın Dünyası: Koleksiyonculuk, Galeriler, Sanat Fuarları, Müzayedeler ve Bienaller; Osman Erden ile
ÇAĞDAŞ SANATI ANLAMAK DERS PROGRAMI
1. Ders: Kavram Olarak Çağdaş Sanat / Dr. Öğr. Üyesi Nusret Polat
Bu ders çağdaş sanatı anlamaya yönelik giriş niteliğini taşır. Ders kapsamında çağdaş sanatın ne olduğu, ne tür kavramlardan beslendiği, hangi medyumları kullandığı ve hangi sanatçıların çalışmaları üzerinde şekillendiğine odaklanılır. Çağdaş sanata katkı yapan önemli sanatçılarını çağdaş sanatın oluşumu açısından belirleyici olmuş bazı çalışmaları görsel sunumla değerlendirilir ve yorumlanır.
2. Ders: Çağdaş Sanatta Biçim ve Anlam / Dr. Öğr. Üyesi Fırat Arapoğlu
Çağdaş sanatı anlamak, üretimleri anlamaktan ziyade, bu üretimlerin nasıl üretildiğini ve nasıl çeşitlendiğini anlamaktır. Bu ders, değerli nesneler ve bunların üretilmesindeki yeteneğe değil, biçim ve anlam çeşitliliğinin ardındaki düşünce ve bağlamları vurgular. Her ne kadar keskin tarihlendirmeler mümkün olmasa da, modernden çağdaşa doğru geçişin önemli dönüm noktası olan 1960’lardan başlayarak çağdaş sanatın form ve anlam özelliklerini ele alıp, günümüzün sanat üretimlerine dair kapsamlı bir arka plan çizmeye odaklanır.
3. Ders: Çağdaş Sanatta Kimlik Temsilleri / Dr. Öğr. Üyesi Nusret Polat
Bu derste; Judy Chicago, Nil Yalter, Vanessa Beecroft, Nan Goldin, Isa Genzken, Zhang Huan, Felix Gonzalez-Torres, Kutluğ Ataman gibi sanatçılardan seçilen bazı önemli yapıtlar eşliğinde çağdaş sanatta toplumsal cinsiyet kimliklerinin nasıl sorunsallaştırıldığı ve görsel kültüre bunun ne ölçüde ve nasıl yansıdığı ele alınır.
4. Ders: Çağdaş Sanatın Dünyası / Yrd. Doç. Osman Erden
Bu ders, çağdaş sanat ortamını, bu ortamı etkileyen aktörleri ve kurumları ele alır. Küratörlük, bienaller, sanat fuarları, müzayedeler gibi günümüzde sanat alanını şekillendiren unsurlar seminerin temel konu başlıkları arasında yer alır. Görsel sunumlar üzerinden çağdaş sanat alanında öne çıkan belirleyici yaklaşımlara değinerek, dünyada ve Türkiye’de günümüz sanat ortamının değerlendirmesini içerir.