kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Sharjah Bienali’nden “alternatif” bir bienal

27 Ocak 2017

Christine Tohmé’nin küratörlüğünü üstlendiği 13. Sharjah Bienali (SB13); geçmiş formatının aksine, sanat eserlerinin gösterimi, sergiler ve etkinliklerin dahil olduğu 15 aylık bir programla Dakar, Ramallah, İstanbul, Beyrut ve Sharjah şehirlerine uzanıyor.

“Dalgalardaki yükselme ve düşüş”; “bir akış, kabarma, dalgalanma ya da çalkantı” ve “dalgalı, inişli çıkışlı bir görünüş, taslak veya form” anlamlarına gelen “Tamawuj” sözcüğünün ana başlığı olduğu Sharjah Bienali, sanat dünyasının imkanları için koşullarla ilgili sorular yöneltecek ve cevaplar üretecek.

Geçtiğimiz Ekim ayında başlayan ilk program SB13 School, Sharjah Emirliği’nin Batı, Orta, ve Doğu bölgelerindeki çeşitli toplumları güçlendiren yerel altyapılar olarak tanımlanan, çocuklar ve yetişkinler için düzenlenen bir yıllık bir eğitim programı. SB13 ile aynı zamanda çeşitli medya, görüntü ve metinlere ev sahipliği yapan, “su”, “dünya”, “mahsul” ve “mutfak”tan oluşan dört anahtar sözcüğe değinen merkezi bir depolama alanı olarak tanımlanan ve Tohmé’nin “chip-ship” olarak adlandırdığı bir dijital platform lanse edildi. Bahsedilen bu dört terim, 4 farklı şehirde Tohmé tarafından seçilen “muhataplar”, yani işbirlikçi mekânlardaki özel programlara karşılık geliyor.

8 Ocak’ta, “su” terimi üzerine kurulan ilk dış proje, SB13 muhataplarından biri olan sanatçı Kader Attia ile birlikte Dakar’da lanse edildi. 10 Mart’ta ise, SB13 sergilerinden “Act I”, 50’den fazla uluslararası sanatçının katılımıyla Sharjah’ta açılıyor. Sergi 12 Haziran’a kadar sürecek. Mayıs ayının ortalarında, İstanbul’da, “mahsul” anahtar sözcüğüyle küratör Zeynep Öz’ün muhataplığını üstlendiği ve Ağustos ayında ise Ramallah’ta küratör Lara Khalidi ile “dünya” konusu üzerine programlar düzenlenecek. Yılın son aylarında ise, “mutfak” anahtar sözcüğünün ön planda olduğu “Act II”, Ashkal Alwan tarafından Beyrut’ta düzenlenecek.

Bu şehirler, jeopolitik konumlarından ötürü değil, Tohmé’nin, muhataplarla birlikte paylaştığı ortak tarih ve vizyonun yanı sıra, çoktandır devam eden ilişkiler sebebiyle seçildi. Bu dört aktörün her biri, yerel bağlamlara dayanan ve araştırmacıların, sanatçıların ve düşünürlerin cevaplar sunacağı belirli anahtar sözcüklerle ilişkili olan farklı bir program düşünüp tasarlayacak.

Tohmé, Sharjah Bienali’nin geleneksel formatını genişletme motivasyonunu, daha büyük kurumlar ve daha az altyapılarla yatırım yapılan bir bölgede, SB13’in idealden maddeye geçeceğini belirtiyor. Önemli müdahaleler, mevcut gayrıresmî ağların çeviklik ve inceliklerini çalıştıran köklü bağlamları katetmek için bienalin tasarısını genişletecek.