kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

SSM’den yeni çevrimiçi sergi: “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a – Bir Başkentin 8000 Yılı”

13 Ekim 2020

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), geçmiş sergilerinden zengin içerikleri kapsamlı seçkilerle dijital kanallarında paylaşıma açmaya devam ediyor.

5 Haziran – 26 Eylül 2010 tarihleri arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a – Bir Başkentin 8000 Yılı sergisi şimdi digitalSSM’in kaynaklarıyla çevrimiçinde.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın işbirliğiyle ve Sabancı Holding’in sponsorluğunda düzenlenen sergi, Bizantion’dan Nea Roma’ya, Konstantinopolis’ten İstanbul’a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış kentin 8000 yıllık görkemli tarihine ışık tutarken; ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi’nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri yüzyıllar sonra ilk kez bir araya getirmişti. Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Katar, Macaristan, Portekiz, Rusya ve Yunanistan’ın önde gelen 39 müzesi ile Türkiye’den 19 müzenin yanı sıra özel koleksiyonlardan seçilen bu objeler, gündelik hayattan savaşlara, ekonomiden kutsal mekânlara, İstanbul’un 8000 yıllık geçmişini her yönüyle yansıtmıştı.

DigitalSSM arşiv kaynaklarıyla hazırlanan ve SSM internet sitesi, sosyal medya hesapları ile YouTube kanalından erişilebilen çevrimiçi sergide ise tarih boyunca Bizantion, Nea Roma, Konstantinopolis, Konstantiniyye isimlerini alan İstanbul’un kozmopolit yapısını öne çıkaran bir şehir tarihi sunuluyor. Serginin “Tarihöncesi İstanbul”, “Klasik Yunan ve Roma Dönemleri”, “Bizans Başkenti: Konstantinopolis” ve “İstanbul: Osmanlı İmparatorluğu’nun Başkenti” başlıklı bölümleri, şehrin tarihi boyunca sahip olduğu renkli kalabalığına, bu devingen kitlenin getirdiği enerjiye, her türlü yeniliğe ayak uydurma becerisine, uzun geçmişine rağmen yansıttığı gençliğe ve yenilikleri bünyesine katma yeteneğine tanıklık ediyor. Ayrıntılı metinler eşliğinde sunulan bölümlerde İstanbul’un tarihöncesine ait buluntularından, Helen sanatının izlerini taşıyan Silahtarağa heykellerine, Roma ve Bizans imparatorlarının büstlerinden, Osmanlı hükümdarlarının portrelerine uzanan kapsamlı bir eser ve obje seçkisi yer alıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, serginin Bizans bölümünü düzenleyen Yar. Doç. Dr. Koray Durak ve hazırlık sürecinden itibaren sergiye destek olan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ile Prof. Dr. Brigitte Pitarakis’la yapılan video röportajlar da Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a – Bir Başkentin 8000 Yılı kapsamında erişime açıldı.

Çevrimiçi sergide İstanbul’un zenginliğini çocuklara tanıtmaya yönelik çalışmalar da yer alıyor. Sergiyle bağlantılı olarak hazırlanan çevrimiçi atölyelerde çocuklar, şehrin çok katmanlı yapısını keşfedecekleri oyunlar oynuyorlar. “İstanbul’un Tılsımları” başlıklı atölye şehirde bulunan ve farklı medeniyetlere ait yapılar temelinde masalsı bir anlatı sunuyor. “İstanbul’un Hazineleri” başlıklı atölye ise semboller üzerinden şehrin doğal ve kültürel özelliklerini keşfetme imkânı sağlıyor.