kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

TAPA – Transformative Art Project For Activists 2020 rezidans sanatçıları belli oldu

2 Temmuz 2020

Sanatçı ve aktivistler tarafından aktivizmden güç alan sanatçılar için tasarlanan sanat projesi TAPA (Aktivistler için Dönüştürücü Sanat Projesi) tarafından düzenlen rezidans programının ilk katılımcıları belli oldu.

13 Haziran – 26 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek program için TAPA geçtiğimiz Mart ayında yayınladığı açık çağrıyla Göç/Mültecilik, Kadın, LGBTİ+, Sakatlık/Beden, Türcülük/Ekoloji başlıklarında çalışan sanatçıları programa başvurmak üzere davet etmişti. Jüri tarafınan yapılan değerlendirme sonucu programa sanatçılar Asya Leman, Berfin Alyeşil, Cansu Yıldıran, Emre Özfetiş (e.x.e.e.e.a.a.), Eşref Yıldırım, İbrahim Alam, Kadir Kayserilioğlu, Kristina Golubkova, Özge Özgün ve Yağız Gülseven seçildi.

Erinç Seymen, Kevser Güler, Kültigin Kaan Akbulut ve Tuba Kocakaya’nın oluşturduğu jüri tarafından yapılan değerlendirmenin ardından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen başvurular arasından seçilen 10 sanatçı, enstalasyon, fotoğraf, performans, resim, ses enstalasyonu ve video dahil olmak üzere farklı disiplin ve konular üzerine çalışmalar yapıyor. 2020 Sanatçıları, 45 gün boyunca Marmara Bölgesi’nde kent karmaşasından uzak, doğayla iç içe bir alanda birlikte yaşayacak ve üretimlerine kolektif olarak devam edecek.

Doğa ve canlılara saygı prensibinin altını çizen program sürecinde katılımcılar, ortak yerleşim ve üretim alanlarında vakit geçirecekler. TAPA tarafından tedarik edilecek vegan ürünler ile ortak mutfak alanında ihtiyaçlarını karşılayacak olan katılımcılar, kolektif üretim şeklini programın her alanında deneyimleme şansına sahip olacaklar.

Tüm konaklama, beslenme ve üretim sürecindeki materyal masraflarının TAPA tarafından karşılandığı programda, sanatçıların rezidans sırasında ve sonrasında üretecekleri işlerin yer alacağı serginin küratörlüğünü üstlenmeleri ve aynı zamanda kavramsal metnini oluşturmaları bekleniyor.

Rezidans boyunca üç ana hedef altında çeşitli atölyeler düzenlenecek. Kendi özgün yollarıyla etkili bir iletişim ve etkileşim kurmaları; herkes için güvenli bir alanın inşa edilmesi için şiddetsiz iletişim oryantasyonu ve nefes – yoga atölyeleri gibi çalışmalarla süreç başlayacak. Sanatçıların sanat kariyerlerine yardımcı olacağı düşünülen sanat alanı aktörleri, sanatçı hakları ve sözleşmeleri, sanatta ifade özgürlüğü gibi konularını işleyen çeşitli atölyeler yer alacak. Sanatçıların açık çağrıda da belirtilen 5 başlıkta aktivizm yönünden güçlenmelerini hedefleyen atölyeler düzenlenecek. Ayrıca isteyen sanatçılar kendileri de atölye planlayabilecekler.