The European Fine Art Foundation (TEFAF), Art Market Report: Online Focus başlığı altında bir rapor yayımladı. Rapor, e-ticaret endüstrisinin, sanat sektörünü nasıl şekillendirdiğine ve sunduğu imkânlara odaklanıyor.
Rapor; sanat eserleri, antikalar ve koleksiyonlar için Doğrudan Online Satış, Online Pazar Alanları, Aracılık Hizmetleri ve Destek isimli üç başlıkta inceleniyor.
Teknolojinin ve özellikle sanal gerçeklik deneyiminin gün geçtikçe gelişmesiyle sanatçılar, galeriler ve hatta müzeler için online satış büyük önem kazandı. Sanatçılar ve galeriler, kendi web siteleri üzerinden doğrudan alıcılarla iletişim kurarak eserlerin satışını gerçekleştirebiliyor. Rapora göre 2016 yılında sanat eseri ve antika satıcılarının oranı %64 iken, %20’si ise klasik satış yöntemleriyle devam ediyor. Her ne kadar sanatçılar arasında online satış oldukça yaygınlaşsa da, birçok sanat tüccarı, reklam ve pazarlama ile alıcılara ulaşılması gerektiğini düşünüyor.
Galeriler veya satıcılar ile doğrudan iletişim kurmak istemeyen sanatçılar için online pazar alanları mevcut. Londra temelli olan ArtFinder, 10.000 sanatçı için bir pazar alanı sağlarken, Zürih’teki Wydr ise 2.600 sanatçıya destek oluyor. Satıcılar için pazar alanları da gelişmekte. 1stdibs ve 2.500 satıcıya hizmet sağlayan RubyLane gibi sabit fiyatlı pazar alanları mevcut. Shangai temelli Ocula ise 165 galeriye hizmet sağlayan bir online pazar alanı.
Online sanat pazarı, sanatçılar ve galeriler arasında yaygınlaşırken, aracı hizmetlere duyulan ihtiyaç da giderek artıyor. Yazılım sağlayıcıları, destek servisleri ve hatta sosyal ağlar; ek bilgiler, veri yönetimi, kurum listeleri gibi birçok konularda sanatçıların ve galerilerin yardımcısı oluyor.