kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Trump Çağı sanat piyasasını etkileyecek mi?

25 Kasım 2016

Piyasalar Amerika’daki başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın şaşırtıcı galibiyetine tepki gösterirken, uzman gözlemciler seçimin sanat pazarına muhtemel etkilerini tartışıyor. Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı seçilmesi gerçeğine alışırken, sanat danışmanları, akademisyenler ve galericiler somut bir çıkarım için çeşitli dinamikleri gözlemlemeye başladı.

Seçimler Trump’ın lehine sonuçlandığından beri, piyasaların stabilitesinin bozulacağı ve ileriki dönem finansal piyasaların belirsizliğinin süreceği belirtiliyor. Böyle durumlarda yatırımcılar çoğu kez altın veya sanat eseri gibi maddi varlıklara yatırımı tercih ediyor ve bazı uzmanlar Trump’ın galibiyetinin sanat yatırımını cazip bir alana çevirebileceğini ileri sürüyor.

Bunlar yaşanırken, seçim sonrasındaki hafta New York’taki müzayede evlerinde empresyonist, modern, savaş sonrası ve çağdaş sanat eserlerinin de bulunduğu beş büyük müzayede gerçekleşecek. Christie’s, Sotheby’s ve Phillips New York müzayede evlerinin satışların 882 milyon dolar ile 1.2 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Aynı müzayede evlerinin geçen yılki toplam satış tutarları ise 2 milyar dolar.

Yüksek bütçeli müzayedeler etkinlenmeyebilir

Uzmanlar, seçim sonuçlarının müzayede satışlarını pek fazla etkilemeyeceğini tahmin ediyor. New York Sanat Danışmanı Todd Levin halkın bu şaşkınlığı/sevinci atlattıktan sonra, durumların değişkenlik gösterebileceğini belirtiyor. Levin, Trump’ın seçiminin sanat piyasasında ani bir değişime sebep olmayacağını ancak bu belirsizliğin kurumları rahatsız edeceğini belirtiyor. Levin; ayrıca yüksek meblağda satışların gerçekleştiği müzayedelerin değil, daha düşük bütçeli eserlerin satıldığı müzayede etkinliklerinin seçimden etkileneceğini ekliyor.

Vergi arttırımı sanat piyasasına olumlu etki yapabilir

Sanat piyasasını etkileyebilecek olan faktörler arasında gelir eşitsizliğinde beklenen değişimler ve de savaş ihtimali var. Trump’ın belirli politikalarına gelince, yerli ekonomiyi koruma sözü ve ticari kısıtlamaları büyük bir olasılıkla zenginliği kısıtlayacak.

Sanat piyasalarının artan gelir eşitsizliğine bağlı olarak değerlendiği biliniyor. Üst gelir grubuna ait kişiler çoğu zaman vergi indirimi için sanat eseri satın alıyor.

Sanat eserlerinin fiyatı düşebilir

Free University of Brussels’da finans profesörü oalrak görev yapan Kim Oosterlinck, Trump’ın münakaşacılığı, IŞİD’i yok etme vaadi ve Asya’daki nükleer gerilim hakkındaki “bırakınız yapsınlar” tutumunun da piyasaları etkileyebileceğini belirtiyor. Ooesterlinck ayrıca eğer Trump’ın savaş yanlısı tutumu devam ederse 2. Dünya Savaşı’nda olduğu gibi sanat eserlerinin fiyatının düşebileceğini söylüyor.

Bir sanat simsarı ise 9/11 veya 2008 krizi gibi buhran dönemlerinde bile sanat piyasasının büyük ölçüde sabit kaldığını hatırlatıyor.

*Artnet‘te yer alan bu yazı Merve Çetinkaya tarafından çevrilmiştir.