kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Türkiye kültür-sanat alanındaki sansür ve ifade özgürlüğü ile Createquity listesinde

2 Ocak 2017

Createquity, 2009 yılından beri o yıl kültür politikalarını etkileyen olayların listesi yayınlıyor. Bazı yıllardaki sanat etkinlikleri ve olayları ön plâna çıkarken, bazı yıllardaki durgunluk ise dikkat çekiyor. 2016 ise o yıllardan biri değil. 

Avrupa’nın beşinci büyük ülkesinin 18 yaşındakilere kültür harcamaları için ödenek sağladığı başlık listede 10. sırada yer alınca, 2016’nın Avrupa’daki kültür politikaları açısından oldukça önemli bir yıl olduğu anlaşılıyor. Listeyi hazırlayan Createquity editörlerine göre ise 2017, kolektif gelecek hakkında daha çok şey söyleyecek.

Listenin 6. sırasındada ise kültür-sanat alanındaki sansür ve ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar ile dikkat çeken Türkiye var.

  1. İtalya, 18 yaşına giren gençlere kültür-sanat hibesi sağladı.
  1. Televizyon, altın çağını yaşadı.
  1. Ghost Ship yangını, yeraltı sanatçılarını gün yüzüne çıkarttı.
  1. Etki Yatırımı ve Kitle Fonlaması başarılı bir şekilde gelişti.
  1.  Türkiye, sanatçı ve entelektüeller üzerindeki baskıyı sürdürdü.

Createquity, ilk kez 2014 yılında Türkiye’nin sanatsal faaliyetler üzerindeki sansürünü yazdı ve ne yazık ki durum daha da kötüye gidiyor. 2003’te Başbakan olarak seçilen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nispeten ılımlı bir lider olarak görülüyordu. Geçtiğimiz on yılda, devamlı olarak otoriter rejime sürükleyişinde gazetecileri, sanatçıları ve entelektüelleri hedef göstererek iktidarda kalmak için siyasi düzeni manipule etti. 2012 yılında, Erdoğan’ın bir tiyatro gösterisinde kızına saygısızlık edildiğini düşünmesiyle başlayan bir kültür savaşı, o zamandan beri sanat fonlamasına, kamu sanatına ve televizyonlara, mizahçılara ve müzelere baskıları teşvik etti. Erdoğan, başarısız darbe girişimini, ifade özgürlüğünü kısıtlamak için bir bahane olarak kullandı. 29 yayınevi kapatıldı ve demirbaşlarına el konuldu, 120’den fazla gazeteci tutuklandı, sosyal medya ağları engellendi, yazarlar susturuldu, üniversiteler kapatıldı, televizyon ve radyolar kapatıldı, Cumhuriyet gazetesi temsilcileri casuslukla suçlandı, akademisyenler terör örgütü propagandası yapmakla suçlandı ve Zaman gazetesi zorla ele geçirildi. Dünya çapındaki besteci ve müzisyenlerin ifade özgürlüğünü destekleyen ve savunan uluslararası bağımsız kuruluş Freemuse; Rusya, Çin, İran ve Suriye ile birlikte Türkiye’nin de, ifade özgürlüğünü sistematik olarak baskı altında tutan ülkelerin içinde olduğunu belirtiyor. Dünya genelinde sanatçılara karşı yapılan kayıtlı saldırıların yarısından fazla bu ülkeler içinde bulunuyor. Createquity yazarı Ian David Moss’un, Trump’ın başkanlığı üzerine yazdığı yazıda belirttiği üzere, otoriter hükümetler kendilerini insanlara zorla kabul ettirmenin yollarını aradığında, sanatçılar ve medya sıklıkla ilk dışlananlardan oluyor.  

  1. Sesli kitaplar ve Podcasteler rekor kırdı.
  1. Sanal gerçeklik ve zenginleştirilmiş gerçeklik, yeni sanat formu olarak kabul edildi.
  1. Çin, sanat ve eğlencede sınırlamaları ve sansürleri arttırdı.
  1. Amerika, Trump’ı seçti.

1. Yapay zeka, yaşamda yerini aldı.