kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Türkiye Pavyonu Venedik Mimarlık Bienali’nin “En İyi 10 Ülke Pavyonu” arasında gösterildi

8 Haziran 2016

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi 28 Mayıs günü kapılarını açtı. 27 Kasım’a kadar devam edecek bienalde, Şilili mimar Alejandro Aravena küratörlüğünde kentin farklı noktalarına yayılan 62 ülkenin pavyonu yer alıyor.

Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu‘nda Darzanà başlıklı proje sergileniyor. Türkiye Pavyonu, önemli sanat platformlarından Artsy tarafından mimarlık sergisindeki “En İyi 10 Ülke Pavyonu” arasında gösterildi.

Artsy’nin En İyi 10 Ülke Pavyonu Listesi:

  • Almanya:

Almanya Pavyonu, mültecilerin ve sığınmacıların kabulü hakkında bir ortak demeç yayınlıyor. Berlin, Offenbach ve Frankfurt gibi kentlerin mültecileri ve göçmenleri nasıl kabul ettiği ve bu kabulün kent mimarisine yansıması anlatılıyor.

  • İngiltere:

İngiltere Pavyonu, gayri menkul piyasasının evlerin tasarımına yansımasını inceliyor. Tasarımcılar, insanların günlük ihtiyaçları ve ev içi konfor anlayışına odaklanıyor.

  • Baltık Ülkeler

Letonya, Litvanya ve Estonya ortak alanında, bu 3 ülkeye ait altyapı ve mimari örneklere yer veriliyor. Örnekler, 3 ülkenin Sovyet mirası kaba yapıların değişim sürecini gösteriyor.

  • İspanya

İspanya Pavyonu, 2008 sonrası gayri menkul piyasasının mimarlara ödeme yapamadığı krize odaklanıyor.

  • Arnavutluk

Arnavutluk pavyonunda kat planlaması, ölçeklendirme ve teknik ayrıntılar barındırmıyor. Bunun yerine boş bir alana yayılmış kauçuk tabureler, hoparlörler ve bir uyarı levhası bulunuyor. Pavyon ziyaretçilere oturma, dinleme ve seyretme olanağı tanıyor.

  • Japonya

Japonya pavyonu, ekonomik büyüme hızındaki azalmanın ve işsizliğin Japonya’nın gelecekteki mimarisine yansımasını inceliyor.

  • İrlanda

İrlanda Pavyonu, Alzheimer Derneği merkezine odağa alıyor. Tavandaki ses enstalasyonları ve video projeksiyonları hastaların ve bakıcıların tecrübelerini yansıtıyor.

  • Rusya

Rus Pavyonu’nda VDNK’nın geçmişi ve geleceği  (Exhibition of Achievements of National Economy) özelinde bir sergi düzenleniyor.

  • İsviçre

Christian Kerez’in inşa ettiği pavyon, bienaldeki sayılı geometrik formdaki pavyonlardan biri olma özelliğini taşıyor. Sergide, sprey fiber maddeden yapılmış bir beyaz bulut yer alıyor.

  • Türkiye

Türkiye Pavyonu, neredeyse yarım binyıl boyunca askeri rakip ve ticaret partneri olan Venedik Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkilere, eski bir İstanbul tersanesinden kalıntıları Arsenale’ye taşıyarak gönderme yapıyor.