Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın 9.’su çevrimiçi olarak gerçekleştirildi

1 Temmuz 2020

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin iki yılda bir düzenlediği Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın 9.’su, 25-26 Haziran 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

2 gün boyunca süren kurultayda 6 oturumda yurt dışından 12, Türkiye’den 46 olmak üzere toplam 58 konuşmacı yer aldı. Kurultayda, COVID-19 pandemisinin yarattığı sıra dışı bir dönemde yayıncılığın geleceği ve dijital seçenekler, telif haklarındaki olası gelişmeler, kitap tedarik zincirinde yaşanabilecek değişimlerin yanı sıra kitapta sabit fiyat sistemini oluşturmanın ve korumanın önemi ve Türkiye’de okuma kültürünün yeri konuşuldu.

Bu yıl 9.’su düzenlenen Türkiye Yayıncılık Kurultayı, 25 Haziran Perşembe günü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer, yazar Amin Maalouf, PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı Zeynep Oral ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Zariç’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Türkiye Yayıncılık Kurultayı kapsamında iki gün boyunca “Yayın Dünyasında Yeni Dönem”, “Yayıncılıkta Dijital Seçenekler”, “Telif Haklarında Olası Gelişmeler”, “Kitap Tedarik Zincirinde Yeni Dönem”, “Yazılı Kültürü Koruma Yasası İçin Yeni Bir Yol” ve “Okuma Kültürümüz ve Geleceğe Bakış” başlıklı altı oturum düzenlendi. Oturumlarda yayıncılar, eğitimciler, dijital yayıncılık uzmanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yazarlar konuşmacı olarak yer alarak, yayıncılığın gündemi üzerine bilgi ve görüşlerini aktardılar.

İki gün süren kurultaya, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Hugo Setzer ve azar Amin Maalouf’un yanı sıra yurt dışından Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Laura Aufrère, Amerikan Yayıncılar Birliği Başkanı ve CEO’su Maria A. Pallante, Telif Hakları ve Hak Danışmanı Lynette Owen, Telif Hakları ve Toplu Hak Yönetimi Bağımsız Danışmanı ve IFRRO Eski CEO’su Olav Stokkmo, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkan Yardımcısı Bodour Al Qasimi, yazar Alberto Manguel, yayıncı Richard Charkin, İtalyan Yayıncılar Birliği Başkanı Ricardo Franco Levi, OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Alman Okuma Vakfı Stiftung Lesen CEO’su ve Avrupa Okuma ve Okuryazarlık Kuruluşları Ağı EURead Yönetim Kurulu Başkanı Jörg F. Maas da video kaydı konuşmalarıyla katılarak katkıda bulundular.

Türkiye’den ve dünyadan uzman yayıncıları ve yayıncılık paydaşlarını internet üzerinden bir araya getirerek yayıncılık sektörünün geleceğine ışık tutmayı hedefleyen Kurultay programında yer alan oturumlar, sektörün geçirdiği bu olağanüstü dönemde ortak sorunları, ihtiyaçları ve eğilimleri üretken bir diyalog zemininde gündeme taşıdı. 9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın sonuç bildirgesi ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.