kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’na Türkiye–Fransa akademik ve kültürel bağlarının gelişmesine katkılarından dolayı onur nişanı

11 Kasım 2022

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, konusu olan Osmanlı Sanatı ve Mimarisi alanındaki çalışmalarının yanı sıra Fransa ve Türkiye arasındaki akademik ortaklıkların, entelektüel birikimin ve sivil toplum alanında girişimlerin canlandırılmasına yaptığı değerli katkılarından dolayı Chevalier dans l’Ordre national du Mérite (Fransa Ulusal Liyakat Nişanı) ile onurlandırıldı.

Chevalier dans l’Ordre national du Mérite, Fransız devletinin 1963 yılından beri verdiği en önemli şövalyelik nişanlardan biri kabul ediliyor. Üstün liyakat ve entelektüel birikimi ödüllendirmek üzere ilk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından 1963’te takdim edilen Chevalier dans l’Ordre national du Mérite (Fransa Ulusal Liyakat Nişanı) askeri ve sivil alanlarda üstün hizmet gösteren seçkin kişilere veriliyor.

Ankara’daki Fransa Büyükelçiği binasında gerçekleştirilen törende Büyükelçi Hervé Margo, Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’na Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron adına nişanı takdim etti. Hervé Magro törende yaptığı konuşmada, daha önce Fransa Kültür Bakanlığı’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanıyla da taltif edilen Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun geçmiş başarılarını selamlayarak, bugün, kendisinin bütün yaşam hikâyesinin onurlandırıldığını ve ödüllendirildiğini belirtti.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’na Chevalier dans l’Ordre national du Mérite nişanının, Fransa–Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesine ve iki ülke arasındaki kültür diplomasisi ağının canlanmasına yaptığı devamlı katkı dolayısıyla verildiği anlatıldı. Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun kariyeri süresince yürüttüğü akademik ve idari işbirliklerinin, Osmanlı Sanatı ve Mimarisi uzmanı olarak bu alanı dünyada ve Fransa’da tanıttığı ve araştırma projelerine olanak sağladığının, iki ülke üniversiteleri arasında kurmuş olduğu ortaklıkların, entelektüel birikime sunmuş olduğu katkıların ve sivil toplum alanındaki girişimlerinin altı çizildi.

Fransa Büyükelçiliği konutunda düzenlenen törende yaptığı teşekkür konuşmasında Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, Fransız akademik anlayışının ve entelektüel yaşamının özünü oluşturduğunu belirttiği disiplinlerarası bakış açısını öğrencileriyle paylaşmaya her zaman gayret ettiğini aktardı. Fransa’yla kendi duygusal bağının da çocukken dinlediği şarkılarla ve izlediği filmlerle başladığını paylaşan Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, insanların birbirini anlamasının ve hoşgörünün gelişmesinin ancak eğitim ve kütür yoluyla olabileceğinin altını çizdi. İki ülke insanlarının arasındaki diyalog ve bağın korunmasını ve üniversite hayatlarının karşılıklı işbirliğini her zaman destekleyeceğini belirten Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu sözlerini, işbirliklerinin güçlenerek artması dilekleriyle sürdürdü.