kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı başladı

22 Eylül 2021

Akdeniz Tanıtım tarafından, ÇEKÜL Vakfı iş birliği ve Tarihi Kentler Birliği desteğiyle düzenlenen YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, bu yıl 11. kez 22 – 24 Eylül 2021 tarihleri arasında Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenleniyor.

“Kırsal Miras ve Kent İlişkisi” temasıyla gerçekleşecek olan YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, bu yıl koruma sektörü ve yerel yönetimleri bir araya getirecek. ÇEKÜL Vakfı’nın 30 yılı aşkın bilgi ve tecrübesini yansıtarak her yıl farklı bir koruma başlığını gündeme taşıdığı fuar, bu yıl kır ve kent arasındaki dengelere, doğal-kültürel miras ve insan ilişkisine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Doğayla uyumlu mimari çözümler

ÇEKÜL Vakfı’nın kültür mirasını koruma alanındaki yaklaşım zenginliğini ve farklı uzmanlıklara sahip kişi, kurum ve oluşumlardan oluşan iletişim ağını güçlü bir şekilde yansıtan 2 panelle bu yıl, sağlıklı bir gelecek için öncelikli olana doğrudan işaret edilecek. 22 Eylül’de düzenlenecek ilk panel Türkiye’den ve dünyadan örneklerle “ekolojik mimarlık” başlığını farklı yönleriyle ele alacak. Mimarlar Sinan Polvan, Şeyda Arguner Dana ve Özgül Öztürk, konuşmalarıyla kaynağını doğadan alan geleneksel mimari ile yüzünü doğaya çeviren çağdaş mimaride ekolojik çözümlerin izini sürecek, doğayla uyumlu yapı malzemelerini uygulama örnekleri üzerinden değerlendirecek.

Fuarın son günü yapılacak diğer panel ise akademisyen ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirecek olan “Kırsalı Birlikte Korumak: Afetler Sonrası Bilgi ve Deneyim Paylaşımı”. ÇEKÜL Vakfı’nın düzenlediği panelde, yaşadığımız doğal afetlerin ardından, kırsal miras ve kent ilişkisinin hassas dengesine dikkat çekilecek. Panelin, farkındalığı yükseltecek konu ve konuklarıyla önemli ve acil bir ihtiyaca cevap vermesi hedefleniyor. ÇEKÜL Vakfı gönüllü uzmanlarından, mimar Alp Arısoy ve ÇEKÜL Vakfı Anadolu Araştırmaları Koordinatörü, şehir plancısı Ahmet Onur Altun’un moderasyonunda düzenlenecek olan panel, iki bölümden oluşacak.

Akademik değerlendirmelerin yapılacağı ilk bölümde Prof. Dr. Ünal Akkemik, Prof. Dr. Nesibe Köse ve Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu doğal afetler, insan etkisi ve afetlerin sosyo-ekonomik sonuçları üzerine konuşacak. Yerel yönetimlerin afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında yaşadıkları ise ikinci bölümde tartışmaya açılacak. Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Hakime Yılmaz ile Sarıyer Belediye Başkanı ve TKB Encümen Üyesi Şükrü Genç afetlerin yerele etkileri üzerine konuşacak.

Geleneksel olarak YAPEX Fuarı ile eşzamanlı düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Özendirme Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi, bu yıl da fuar kapsamında gerçekleştirilecek. Fuar, Tarihi Kentler Birliği İstanbul Buluşmasına da ev sahipliği yapacak.

Fuar süresince “Ekolojik Gelecek” ana başlığı altında çeşitli söyleşiler, buluşmalar ve etkinlikler düzenlenecek. Yerelde faaliyet gösteren ve giderek yaygınlık kazanan ekolojik oluşumlar, bir süredir belediyelerin de katılımı ve desteğiyle görünürlüklerini arttırırken, son dönemde belediyelerin vizyonu da ekolojik yaklaşımları öncelikli olarak dikkate alan bir bakış zenginliği kazandı. YAPEX, bu yaklaşımın sivil ve kamusal örneklerini katılımcılarla buluşturacak.

“Anadolu’nun Müziği” dinletisi ile “Anadolu’nun Enstrümanları” söyleşisine ev sahipliği yapacak olan fuarda, Geleneksel Sanatlar ve Zanaatkârlar Atölye ve Sergisi ile Analog Fotoğraf Makinaları Sergisi de ziyaret edilebilecek.

Yerel yönetimlerin birikimlerinin ve projelerinin paylaşıldığı YAPEX Fuarı, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyeler için fikir ve deneyim alışverişine olanak sağlayan büyük ölçekli bir platform olarak öne çıkıyor. Fuar, her yıl değişen temasıyla hem önceki yılın deneyiminin hem de yakın geleceğe projeksiyon yapan yaklaşımların ele alındığı canlı bir buluşma alanı özelliğine sahip. Bu alan, değişen temalarla fikir ve iş birliklerinin olgunlaşmasına da aracılık ediyor. TKB üyesi belediyeler, bu yıl stantlarında kırsal miras temasını işleyerek korumada en iyi örnekleri ziyaretçilerle paylaşacak.