kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Yeşim Gürer Oymak’a Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı verildi

28 Mart 2019

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Sanat ve Edebiyat Şövalyesi (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres) nişanına layık görüldü. Yeşim Gürer Oymak’a nişanı 26 Mart Salı akşamı Fransız Sarayı’nda düzenlenen bir törenle takdim edildi.

Törende konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, “Bu akşamki törenle Fransa Cumhuriyeti, İstanbul’un kültür hayatına sunduğunuz üstün katkılar ve Fransa ile Türkiye arasındaki kültürel ve sanatsal işbirliği yararına bulunduğunuz aralıksız angajmanınız için minnettarlığını ve şükranlarını ifade etmek istiyor,” yorumlarında bulunarak, Yeşim Gürer Oymak’ın iki ülke arasında müzik ve sanat alanlarında işbirliklerinin artırılmasında ve klasik müziğin geniş kitlelere ulaştırılmasında oynadığı rolün altını çizdi.

Büyükelçi Charles Fries konuşmasının ardından, Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanını Yeşim Gürer Oymak’a takdim etti.

Yeşim Gürer Oymak, “Fransa Kültür ve Edebiyat Nişanı’nı almaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyorum. Öncelikle Sayın Büyükelçi’nin şahsında Fransa Kültür Bakanlığı’na ve beni bu nişana layık gören tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum” diyerek başladığı konuşmasında, “Müzik yaşamımızı, düşünme pratiklerimizi ve sorunları çözme biçimimizi şekillendiren bir olgu. Bence müziğin gücü,  birbirine tamamen aykırı, bir arada bulunması imkânsız gibi görünen pek çok farklı fikrin bir bütün içerisinde uyum içerisinde bulunabileceği fikrinde yatıyor. Birlikte müzik yapmanın en temel kurallarından biri, birbirini dinlemek, birbirine karşılıklı sorumluluk hissetmek, aykırı seslerin de iyi bir müzikte yeri olduğunu, esere kattığı zenginliği hissedip o sese kulak vermektir. Kültür sanatın – benim durumumda müziğin – toplumlar arası ön yargıları yok etmekteki gücüne inanıyorum,” dedi.

Ankara’da doğan Yeşim Gürer Oymak, Saint-Benoit Fransız Lisesi’nin ardından 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nden “III. Reich Döneminde Almanya’da Baskı Altında Müzik” adlı tez çalışmasıyla doktora derecesini aldı.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayan Gürer Oymak, 2010-2016 yılları arasında Müzikoloji Bölümü Genel Müzikoloji Anabilim Dalı ve Müzikoloji Bölümü başkanlığı, Osmanlı Müziği Araştırma Merkezi (OMAR)’ın yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.

2000-2006 yılları arasında İş Sanat Kültür Merkezi’nin yönetmenliğini yürüten Oymak, 2007-2018 yılları arasında 12 yıl boyunca İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali’nin direktörlüğünü üstlendi. 2009-2010 yıllarında Türkiye ve Fransa Dışişleri Bakanlıkları tarafından Fransa’da gerçekleştirilen “Fransa’da Türkiye Mevsimi” çerçevesinde klasik müzik etkinliklerinin koordinatörlüğünü üstlenmiş olan Gürer Oymak, 2014 yılında Polonya-Türkiye kültürel ilişkilerine katkıları nedeniyle, Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından “Bene Merito” nişanına layık görüldü.

2017 yılından bu yana İKSV Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Yeşim Gürer Oymak, aynı kurumda eş zamanlı olarak İstanbul Müzik Festivali artistik danışmanlığı ile Leyla Gencer Şan Yarışması eş-direktörlüğünü yürütmektedir.

Sanat ve Edebiyat Nişanı, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından 1957 yılından bu yana, Fransa ve dünyada sanat ve edebiyatın gelişimine katkıda bulunan isimlere veriliyor.