Mermer sütunlar, akropol ve partenon ile çevrilmiş bir kültüre çağdaş sanatı aşılamak zor olabilir, fakat Atina’nın ilk Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi’nin (EMST) yöneticisi olan Katerina Koskinas, müzenin açılışı için oldukça heyecanlı olduğunu belirtiyor.
FIX biralarına ait bira fabrikasından dönüştürülen sergi alanı için Koskinas, geçmişleriyle övünmeye alışık olduklarını ve artık geçmiş ile bugün arasında bir köprü kurmanın zamanının geldiğini söylüyor.
Müzenin kurulması için gerekli iznin 19 yıl öncesinde alınmasına rağmen birbiri ardına gelen hükümetlerin müzenin düzenlemeleri ve yönetimi üzerine fikir birliğine varamaması sebebiyle, müze şimdiye dek kapılarını açamadı.
Atina’nın merkezindeki müze binasının yenilenmesi ve müzenin kalıcı koleksiyonuna eserlerin alınması için 19 yılda 37 milyon dolarlık bir maliyet yapıldı.
Müzenin açılışındaki gecikmeler sebebiyle müze 3.3 milyon dolarlık Avrupa Birliği yardım ödeneğine mâl oldu. Müze; bu açığı kapatmak için Stavros Niarchos Vakfı’ndan destek aldı, ancak müze açılamadığı için Vakıf desteğini geri çekti.
Bu sorunlara rağmen, müzenin ekonomik krizle boğuşan çağdaş sanatçılar için taze bir soluk getireceği düşünülüyor. Müze belki sanat piyasasına hızlı bir ivme getiremeyebilir, fakat çağdaş Yunan sanatçılarının görünür kılınması için önemli bir adım atıldı. Bu, dokuz yıllık bir ekonomik durgunluk sürecinde birçok rutinden vazgeçen Yunan halkı için, muhtemelen yankı uyandırıcı bir mesaj.
1990’lardan beri Atina’nın iki yeni konser salonu var, ve gelecek yılın başlarında, Stavros Niarchos Vakfı tarafından bağışlanan 600 milyon dolarlık kültürel tesis içerisinde bir kütüphane ve opera da yer alacak.
Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, Atina’nın Avrupa Kültür Başkenti olabilmesi için yapılan yatırımın önemli bir parçası. 2004’te Yunanistan’ın ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları’ndan sonra bu kültür kompleksinin Yunanistan’ın kültürel tanıtımında önemli bir rol oynaması hedefleniyor.
*Al Jazeera web sitesinde yer alan bu haber Merve Çetinkaya tarafından çevrilmiştir.