Zilberman Gallery Istanbul, 2017 yılına iki yeni sergi ile giriş yapıyor. 7 Ocak – 18 Şubat 2017 tarihleri arasında Heba Y. Amin’in “İki Şehir Arasındaki Mesafenin Gökbilimsel Tayini” adlı sergisi düzenlenirken, Zilberman Projects çatısı altında Zeynep Beler’in “Yazı Kalır” adlı proje sergisi gerçekleşecek.
İki bölümden oluşan projede Heba Y. Amin, teknolojinin tarihsel paradigmalarını ve günümüz göç yollarının şehirlerin gelişimini nasıl etkilediğini inceliyor. Sanatçı, kartografik araştırma ve peyzaj gözetleme yöntemlerini kullanarak peyzaja ‘avcı’ konumundan bakanları ve kadınların bedenlerinin egzotikleştirilmesini coğrafya ile ilişkilendirerek eleştiriyor. Proje, görsel alegori aracılığıyla mimari unsurlara ve cinsel arzulara yoğunlaşarak sömürgeci tarih anlatımlarına meydan okuyor.
Zeynep Beler’in “Yazı Kalır” adlı sergisinin çıkış noktasını ise söz içermeyen, açık anlamlı bir yazı yazma türü, bir bakıma bir anlam boşluğu olan asemik yazı oluşturuyor. Bu yazının bilinen ilk örneklerinin Çin’deki Tang Hanedanı döneminin iki kaligrafi ustasına ait olduğu biliniyor: savruk ve içeriksiz kaligrafi eserleriyle bilinen “çılgın” Zhang Xu ile “sarhoş” keşiş Huai Su. İleriki dönemlerde de bu geleneğin farklı örnekler üzerinden devam ettiği görülüyor. Dadacılar 1920’lerde içeriksiz-metinsel işler; Kandinsky metinsel soyutlamalar; Roland Barthes Contre-écritures diye adlandırdığı içeriksiz paragraflar ve mektuplar üretiyor.