kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Art On İstanbul’da Onur Mansız sergisi

30 Kasım 2017

Onur Mansız’ın Art On İstanbuldaki ikinci kişisel sergisi “Atalet”, 2 Aralık 2017 – 6 Ocak 2018 tarihleri arasında, galerinin Tepebaşı’ndaki mekanında görülebilir.

Atalet, sözlük anlamı ile “hareketsizliği koruma ve sürdürme hali” anlamına gelir ve tembellik değil ama daha çok seçilen, tercih edilen bir hareketsizlik halini imler. İzleyici, sergiye ismini veren bu ifadeyi, resimlerdeki siyah arka plan üzerinde fotogerçekçi biçimde resmedilmiş bedenlerin bırakılmışlığında sezinleyebilir.

Atalet serisi, bedenin devinimsizliğini odak noktasına alır. Karanlık bir arka fonun merkezinde yer alan bedenler, daima çıplaktır fakat çıplaklığı erotik ya da pornografik olarak belirmez. Yine figürlerin üzerine bir takım imajlar yansıtılmıştır ve bu leke grupları çıplaklığı neredeyse örtmektedir. Figürler birer kimlik sahibi olmaktan ziyade, bedenleri ile ortaya konan birer mekan işlevi yüklenirler.

Küratörlüğünü İspanyol kuramcı ve sanatçı Juan Luis Moraza’nın yaptığı sergi, atalet ile sanat üretimi arasındaki ilişkiye de eğilir ve sanatçının atalet haliyle sergilediği direncin sonucunda ortaya çıkan üretime dikkati çeker.