kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde yeni sergi: ‘Maharetli Şeyler’

18 Kasım 2022

Milli Reasürans Sanat Galerisi, 12 Ekim – 3 Aralık 2022 tarihleri arasında Sevim Sancaktar’ın küratörlüğünde hazırlanan ‘Maharetli Şeyler’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergiye; Ezgi Bakçay, Emre Gönlügür, Gökhan Mura, Gülşah Mursaloğlu & Metehan Özcan ve Sevim Sancaktar’ın kaleme aldığı yazılardan oluşan bir kitap eşlik ediyor.

Sergi, dünyayla aramızdaki görsel ilişkileri, nesneleri kullanarak okumayı deneyen nesne(şey) odaklı bir çalışma. Maharetli Şeyler sergisi, metinleri ve farklı disiplinlerde ürettikleri işleriyle davet edilen Umut Altıntaş, Mehtap Baydu, Ezgi Bakçay, Emre Gönlügür, Gökhan Mura, Gülşah Mursaloğlu, Metehan Özcan, Sevim Sancaktar, Gülsün Karamustafa, Zeynep Kayan, Damla Sari ve Meliha Sözeri’nin çalışmalarının katkılarıyla oluşuyor.

Sanat yapıtı olarak nesne, gündelik hayatın parçası olarak nesne, gözün görmezden geldiği ‘şey’… Kutu, ayna, sandalye, tekne küreği, diş macunu, metruk bir binada kalmış bir dolap, c vitamini tabletleri, silika jel, yumurta kabukları, ev eşyaları, kumbara, baston, kapıcı dairesi çağrı panosu, tel, kâğıt gibi malzeme ve nesneler nasıl anlam taşıyıcılarına dönüşebilirler? Kimin zamanında var olabilir, bizlere nasıl ulaşırlar? Nesnelerden anlama doğru giden süreci araştırırken sergiye katkı veren sanatçı ve akademisyenlerin kaynağın ve sonucun bazen yerini değiştirmesine olanak veren yaklaşımları, çalışmaların formunun sergileme mekânıyla iç içe geçerek kendi kendini tercüme etme derdinin peşinden gidiyorlar. Belirli bir tarih yazımının parçası olarak ele alınmamış, etrafımızda belki sıkça gördüğümüz ya da gündelik olarak kullandığımız ama üzerine pek düşünmediğimiz, sıradan şeyleri düşünmeye davet ediyorlar.

Maharetli Şeyler sergisine bir de kitap eşlik ediyor. Okumalar bağlamında yer alan sanatçı eserleri ve arşivsel malzemelerin kitaptaki varlıkları sergi mekânında dönüşüyor. Sergi mekânı, metinlerle iç içe geçmiş kavramsal dünyası ile izleyiciye kendi imgelerini bulmaya davet eden bir deneyim alanı sunuyor.