kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Açık Stüdyo’dan yeni bir proje: “Kalıcı Güncel: Doğa”

16 Temmuz 2019

Açık Stüdyo, uluslararası güncel performans pratiklerine alan açmaya, yeni yerleşkesi K2 Urla Nefes Alanı’nda devam ediyor.

Performans araştırmalarını yeni mekânında sürdürülebilir yaşam fikri doğrultusunda yürütmeye başlayan Açık Stüdyo, insan ve doğa ilişkisini sorguladığı Kalıcı Güncel: Doğa başlıklı yeni projesini hayata geçiriyor. Proje, 15 Temmuz – 1 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek bir dizi programa ev sahipliği yapıyor. Projenin atölye ve performans etkinlik tarihleri 15 Temmuz – 1 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleşirken, Kalıcı Güncel: Doğa adlı, İlyas Hayta tarafından çekilecek belgesel filmin gösterimi ise 2019 Eylül’ünde olacak.

Yaşama ilişkin hoşnutsuzluklarımızın aslında varlığımız açısından merkezi bir önem taşıyan, doğa ile kurduğumuz ilişkide oluşmuş aksaklıklar dolayısıyla gündemimizde olabileceği düşüncesini öne süren projemiz Kalıcı Güncel: Doğa, bu konsept doğrultusunda bir araya gelmiş atölye çalışmaları, performanslar ve tüm bu etkinlikleri içeren bir belgesel video yapımından oluşuyor. İnsan ve doğa ilişkisinin tarihteki bilinen belki de en eski sanat sorunsalı olup, bugün hala güncelliğini koruduğunu ve belki de hep koruyacağını hatırlatmaya çalışan

Kalıcı Güncel: Doğa kapsamında iki Avrupalı ve sekiz Türkiyeli sanatçı, K2 Urla Nefes Alanı’nda bir araya geliyor. Dört farklı performans ve üç farklı atölye çalışması ile sanatçılar iki hafta boyunca alanda konaklıyor. Tamamı insan ve doğa ilişkisi doğrultusunda bir araya gelmiş içeriklerin bazıları alana özel olarak yerinde tasarlanacak, bazıları ise alana duyarlı bir biçimde yeniden yorumlanacak.

Açık Stüdyo ile işbirliği çeşitli biçimlerde geçmişe uzanan sanatçılar; Serenay Oğuz, Umut Sevgül, Metehan Kayan, Sarp Keskiner’in tasarım ve performanslarına tanık olabileceğimiz gibi; ilk kez konuğumuz olacak Aslı Bostancı ve Fatih Gençkal’ın da çalışmaları bu kez programımızda yer alıyor. Ayrıca Gaby Koch ve Felix Bürkle de çalışmalarını ortaklığa açacak. Bahar Nihal Ersözlü ve Süha Ertekin de çalışmalarını paylaşacak.

Program, 15 Temmuz’da Bahar Nihal Ersözlü, Fatih Gençkal ve İstanbul’dan konuğumuz Süha Ertekin’in yürüteceği Kalıcı Güncel: Doğa adlı beden, zihin, ruh bütünlüğüne yönelik çalışmalar dizisi ile başlıyor. Bu etkinlik, Taocu beden, zihin ve ruh disiplini Tai Chi ile güncel şiir sanatının birlikte ele alındığı; farklı yaş gruplarından katılıma açık seanslar doğrultusunda işleyen bir çalışma özelliği taşıyor. Usta Süha Ertekin yetişkinlerle çalışırken, Bahar Nihal Ersözlü kendisine şiirsel bakış açısıyla periyodik olarak eşlik edecek. Ayrıca Bahar Nihal Ersözlü, Yol Yayınları tarafından basılmış Tai Chi şiirlerinden oluşan kendi kitabı Küçük Tao Yolda’yı paylaştığı çocuklara özel bir çalışma yürütecek. Atölye çalışmaları 20 Temmuz’a dek sürecek. Kalıcı Güncel: Doğa atölyesinin bir diğer eğitmeni Yoga çalışmalarıyla Fatih Gençkal olacak.

20 Temmuz akşamı, Düsseldorf’tan gelen Gaby Koch ile İzmir’de yaşayıp çalışan sanatçı Serenay Oğuz’un kontak doğaçlama performansı “Ecological Body: Animal Instinct”, müzisyen Sarp Keskiner’in de katılımıyla gerçekleşecek. Aynı akşam Umut Sevgül ve Metehan Kayan’ın mekana duyarlı performans projesi Di-Kine de programda yer alacak. Di-Kine adlı ekolojik yıkımı sorgulayan projenin ikinci gösterimi 1 Ağustos akşamı gerçekleşecek.

31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde, İstanbul’dan Aslı Bostancı, bir Ses-Beden atölyesi yürütecek. Ses-Beden atölyesi bedenimizle, dolayısıyla bizi çevreleyen evrenle daha derin bir bağ kurabilmemizi, aslında halihazırda kurulu olan bu bağı tekrar hatırlayabilmemizi amaçlıyor. Aslı Bostancı, 1 Ağustos akşamı Calling Vaikhari adlı solo performansını da bizimle paylaşacak. Vaikhari terimi, uyanık bilincimiz sırasında paylaştığımız, sesin duyulabilir aşaması anlamına geliyor.

1 Ağustos akşamı yine Düsseldorf’tan Felix Bürkle, The Wood Project – İzmir adlı çalışmasını bizimle paylaşacak. The Wood Project, sanatçının 2011 yılında gerçekleştirdiği bir koreografi. Ailesine ait bir ormanlık arazinin bir fırtına sonucunda zarar görmesinden sonra insan ve doğa ilişkisini sorgulayan bu projeyi hayata geçiren Felix Bürkle, her bir ağaç parçasının sözü geçen araziden toplanmış olduğu ve tamamen o ağaç parçalarına göre tasarlanan bir koreografi hazırlamış. Sanatçı bu çalışmayı, 2019 yılında iki hafta süreli bu program kapsamında Metehan Kayan, Serenay Oğuz, Umut Sevgül ve Sarp Keskiner ile birlikte K2 Urla Nefes Alanı’nda alana özgü olarak yeniden yorumlayacak.