Pera Müzesi, 7 Aralık 2017 – 4 Mart 2018 tarihleri arasında, “Bana Bak!: ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar” ve “LOUIS KAHN’A YENİ/DEN BAKIŞ: Cemal Emden Fotoğrafları – Çizimler ve Resimler” sergilerine ev sahipliği yapıyor.
“Bana Bak!” sergisi, portreyi günümüz çağdaş sanat üretimleri üzerinden bir kez daha tartışmaya açarken, Louis Kahn’a Yeni/den Bakış sergisi, 20. yüzyıl dünya mimarlığının önemli aktörlerinden Louis Kahn’ın yapıtlarına ve sanatsal çalışmalarına odaklanıyor.
Küratörlüğünü Nimfa Bisbe Molin’in üstlendiği “Bana Bak!”, 22 sanatçının eserleri üzerinden beden, kimlik ve temsil kavramlarını gündeme getiriyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında, Janine Antoni, Eduardo Arroyo, Juan Navarro Baldeweg, Jean-Michel Basquiat, Christian Boltanski, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Esther Ferrer, Günther Förg, Curro González, Stefan Hablützel, Roni Horn, Sharon Lockhart, Pedro Mora, Vik Muniz, Óscar Muñoz, Bruce Nauman, Carlos Pazos, Cindy Sherman, Antoni Tàpies, Gillian Wearing, Sue Williams bulunuyor. Resim, fotoğraf, heykel ve videodan oluşan seçki, izleyicileri portrelerin toplumsal aynasında kendilerine bakmaya davet ediyor.
“Bana Bak!: ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar” sergisine eşlik eden yayın, ”la Caixa” Vakfı Direktörü Elisa Duran’ın sunuşu, vakfın Çağdaş Sanat Koleksiyonu Yöneticisi ve aynı zamanda serginin küratörü Nimfa Bisbe, Virginia Torrente ve Lorena Amorós’un makalelerini içeriyor.
“LOUIS KAHN’A YENİ/DEN BAKIŞ: Cemal Emden Fotoğrafları- Çizimler ve Resimler”sergisi ise, dünyaca tanınmış Amerikalı mimar, düşünür ve sanatçı Louis Kahn’ın yapıtlarına ve sanatsal çalışmalarına odaklanıyor. Seranit Grup sponsorluğında düzenlenen serginin küratörlüğünü mimar N. Müge Cengizkan, tasarımını ise Bülent Erkmen üstleniyor. Mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in belgelediği ve Kahn’ın yapılarına yeni bir bakış sunan fotoğrafları merkezine alan sergi, Kahn’ın tüm yaşamını geçirdiği, çalıştığı ve eğitmenlik yaptığı Pensilvanya, Dakka ve Ahmedabad’da bulunan mimari yapıtlarına ait çizim ve fotoğrafların yanı sıra seyahat eskizlerini bir araya getiriyor. Sergi, Louis Kahn’ın çok yönlü kişiliğini gözler önüne sererken, sanatçının Türkiye’deki bu ilk sergisi kapsamında, Amerika’da öğrencisi olmuş Orta Doğu Teknik Üniversitesi kökenli mimar-eğitimcilerin deneyim ve düşüncelerini paylaştıkları röportajlar da izleyiciyle buluşuyor.
“LOUIS KAHN’A YENİ/DEN BAKIŞ: Cemal Emden Fotoğrafları- Çizimler ve Resimler” sergisine eşlik eden ve yine tasarımını Bülent Erkmen’in gerçekleştirdiği katalog, N. Müge Cengizkan, Jale Erzen, Ahmet Gülgönen, Gönül Aslanoğlu Evyapan, Neslihan Dostoğlu, Cengiz Yetken, Yıldırım Yavuz, Orhan Özgüner’in metinlerini bir araya getirmenin yanı sıra, Kahn’ın Türkçeye ilk kez çevrilen kült metinlerini de içeriyor.