kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Devrim Erbil Rh+project’te

5 Aralık 2018

Devrim Erbil’in eserlerinden oluşan seçki, 24 Kasım – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında rh+artproject Sanat Galerisi’nde.

Sergide, sanatçının “İstanbul” ve “İkili Bakış” ismini verdiği sergilerinden seçilen büyük boyutlu tablolarıyla beraber sedef panoları ve özgün baskıları yer alıyor.

Ressam Devrim Erbil, 1937 yılında Uşak’ta doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde aldığı eğitimi 1959’da tamamladı. Buranın atölyesinde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun, galerisinde ise Halil Dikmen’in öğrencisi olarak çalıştı.  1962’de asistan olarak atandığı akademide 1970’de doçent, 1981’de ise profesör oldu.

1955  ve 1957’deki ilk sergilerini Balıkesir’de açtı. 1959 ve 1962’de Ankara Milli Kütüphane ile İstanbul Şehir galerinde iki sergi daha açtı. 1962 yılında İspanya hükûmetinin sağladığı kültür bursundan yararlanarak Madrid’e gitti ve burada hem sanat çalışmaları hem de incelemeler yaptı.

Erbil, “Soyutçu 7’ler”, “Mavi Grup”, “Beş Genç Ressam” sergilerine katıldı. Bununla beraber Devlet Resim ve Heykel  ile Türkiye Çağdaş Ressamlar Cemiyeti’nin karma sergilerine katılım gösterdi. 60’lı yıllardan itibaren Venedik, Tahran, Sao Paulo ve İskenderiye’de bienallere katıldı. Brüksel, Roma ve Viyana başta olmak üzere, buralarda açılan Çağdaş Türk Sanatı Sergileri’nde bulundu. Yurt dışında otuz sekiz sergi açtı.

Sanatçı geleneksel tasvirleri, minyatür sanatının etkisiyle çizgisel bir düzleme oturtarak grafik tarzda betimliyor. Geleneksel üslubu çağdaş resimle iç içe veriyor. Özellikle minyatür sanatının etkisiyle birçok kent ve doğa planı tasvir eden Erbil’in; “Ayasofya Camii”, “Haliç ve Boğaz”, “Kırmızı İstanbul”, “Mavi İstanbul”, “Tarihi Yarımada” gibi yapıtlarda imzası bulunuyor. Sanatçı mozaik, seramik ve vitray alanında da üretim gösteriyor.

Erbil; 1966’daki Tahran Bienali’nde “Saray Krallık Birincilik Ödülü”, 1968’deki Türkiye Çağdaş Ressamlar Cemiyeti’nin “Genç Ressamlar Birincilik Ödülü”, 1976’daki 10. DYO Sergisi’nde “Yörük Düğünü” tablosuyla “Başarı Ödülü” gibi ödüllere değer görüldü.