kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

‘Duvarları Olmayan Müze’nin dördüncü sergisi “Varmak Üzere” açılıyor

10 Şubat 2020

British Council’ın dört yıldır farklı temalarla hayata geçirdiği, zaman ve mekandan bağımsız bir sanat deneyimi sunan ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital sanat platformunun dördüncü sergisi ‘Varmak Üzere’ açılıyor.

Serginin, 11 Şubat günü saat 13.30 itibariyle Pera Müzesi’nde gerçekleşecek lansman etkinliğinde, sanat kurumlarının erişimi artırmak için dijitali nasıl kullandıklarının yanı sıra sanatın daha erişilebilir hale nasıl getirilebileceği konuşulacak.

Bu yıl ilk defa Türkiye dışından da küratörlerin seçildiği sergi, Gürcistan’tan Teona Burkiashvili, Ukrayna’dan Tatiana Kochubinska ve Türkiye’den Seyhan Musaoğlu’nun küratörlüğüyle hayata geçiyor.

11 Şubat saat 13.30 itibariyle Pera Müzesi’nde lansmanı yapılacak olan ‘Varmak Üzere’ sergisi, eş zamanlı olarak dünya genelinde internet bağlantısı olan tüm masaüstü ve mobil cihazlardan erişilebilir olacak. ‘Herkes için sanat’ prensibiyle yola çıkılan serginin lansman etkinliğine kayıt yapılabiliyor ve aynı zamanda, British Council Türkiye internet sitesi ile Facebook ve Youtube sayfalarından canlı olarak izlenebiliyor.

Dijitalin sanat üzerindeki etkisi masaya yatırılıyor

Üç küratörün bir arada bulunacağı ve serginin çıkış noktası ve konseptini anlatacakları lansmanın ilk panelinde, aynı zamanda dijital bir sergi için birlikte çalışma zorluğunun nasıl ele alındığı ve serginin daha erişilebilir olması için hangi adımların atıldığı paylaşılacak. Dijital ortamda benzersiz bir sanat deneyimi sunmayı hedefleyen serginin, moderatörlüğünü British Council Sanat Müdürü Su Başbuğu’nun yapacağı ‘Dijital ve Sanata Erişim’ başlıklı ikinci panelinde ise Birleşik Krallık Serpentine Galerisi Araştırma ve Geliştirme Platformu’ndan Victoria Ivanova, Ukrayna Shukhliada Dijital Sanat Mekanı’ndan Lera Polyanskova ve Gürcistan In-Between Conditions’dan Khatia Tchokhonelidze ile sanat kurumlarının hem fiziksel alana hem de çevrimiçi varlığa erişimi artırmak için dijitali nasıl kullandıklarına odaklanılacak. Konuşmacılar; sanat ile dijital ve fiziksel alanın nasıl kesiştiğini, ziyaretçinin ne beklemesi gerektiğini ve bu yeni alanların nasıl daha sürdürülebilir ve çevre dostu olabileceğini tartışacaklar.

Etkinliğin ‘Yaratıcı Endüstrilerde Kapsayıcılık ve Erişim’ başlıklı keynote konuşmasında, İngiltere Sanat Konseyi Çeşitlilik Direktörü Abid Hussain, daha kapsayıcı ve erişilebilir bir sanat ve kültür ortamı geliştirmek için yapılan çalışmalardan örneklerle keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.

Sergi, ‘Herkes için sanat’ prensibiyle engelleri kaldırıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 2 milyonun üzerinde erkeğin ve 2.8 milyona yakın kadının, en az bir engeli bulunuyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor.  British Council tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, Türkiye genelinde internet kullanımı 16-24 yaş için yüzde 84, 25-34 için ise yüzde 79 olmasına rağmen, engelli bireylerin yüzde 27’sinin bugüne kadar hiç internet kullanmadığı görülüyor. British Council Sanat Koleksiyonunun yanı sıra Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan sanatçıların eserlerini bir araya getiren ‘Varmak Üzere’, zaman kısıtlaması veya fiziksel erişim engeli olmadan ziyaretçilere serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor. Tüm eserler ve sanatçılar hakkında detaylı yazılı, görsel ve işitsel bilgilerin yer aldığı sergide, sesli betimleme, Türkçe ve uluslararası işaret dili anlatımı, kontrast ve metin kalınlaştırma özelliklerinin sunulmasının yanı sıra platform görme engellilerin kullandığı metin okuma programları ile de uyumlu çalışıyor.

Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan küratörler ilk defa bir arada

‘Duvarları Olmayan Müze’nin dört senedir yapılan sergilerinden farklı olarak ilk defa Türkiye dışında Gürcistan ve Ukrayna’dan da küratörlerin seçildiği ve ortak kürasyonla hayata geçen ‘Varmak Üzere’, izleyiciyi ‘Yer’, ‘Arada’ ve ‘Yersizlik’ olmak üzere dairesel bir yolculuğa çıkaran üç bölümden oluşuyor. Sergi, insanın bir yurt edinme veya benliğine erişmeye yönelik iç dünyasındaki çabasını ve sonucunda, kendine ait bir yer bulmaya dair bitmek bilmeyen arzusuna odaklanıyor. British Council Koleksiyonu’na ek olarak Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan hem yeni hem de köklü sanatçıların eserleriyle hazırlanmış bu dijital sergide fotoğraf, video ve yerleştirme gibi birçok farklı türde sanat eserleri yer alıyor.

Program:

Tarih: 11 Şubat 2020, Salı

Yer: Pera Müzesi Oditoryumu

13.30-14.00     Kayıt

14.00-14.10     Açılış konuşması – Cherry Gough, British Council Türkiye Direktörü

14.15-14.45     Panel: Varmak Üzere

Moderatör: Claire De Braekeleer, British Council Bölgesel Sanat Direktörü

Konuşmacılar: Teona Burkiashvili, Tatiana Kochubinska, Seyhan Musaoğlu

Claire De Braekeleer’ın moderatörlük yapacağı bu panelde küratörler, sergi konseptini sunmalarının yanı sıra dijital bir sergi için iş birliği yapmanın güçlüklerini nasıl aştıklarını, daha erişilebilir olmak için hangi adımların atıldığını ve bu süreçte neler öğrendiklerini ele alacaklar.

14.45-15.00     Ara

15.00-16.00     Panel: Dijital ve Sanata Erişim

Moderatör: Su Başbuğu, British Council Türkiye Sanat Müdürü

Konuşmacılar: Victoria Ivanova, Serpentine Galerisi Araştırma ve Geliştirme Platformu (Birleşik Krallık), Lera Polyanskova, Shukhliada Dijital Sanat Mekanı (Ukrayna), Khatia Tchokhonelidze, In-Between Conditions (Gürcistan)

Tartışma; Gürcistan, Birleşik Krallık ve Ukrayna’dan örneklerle, sanat kurumlarının hem fiziksel mekanlarına hem de internetteki varlıklarına erişimi artırmak için dijitali kullanma pratiklerine odaklanacak. Katılımcılar sanatın, dijitalin ve fiziksel mekanın nasıl kesiştiğini, teknolojinin nerede durduğunu, bu farklı alanların rolünü, ziyaretçinin neler beklemesi gerektiğini, bu yeni mekanların nasıl daha sürdürülebilir ve çevre dostu olabileceğini ve dijitalde sanatı nasıl bir gelecek beklediğini tartışacaklar.        

16.00-16.15     Ara

16.15-17.00     Konuşma: Yaratıcı Endüstrilerde Kapsayıcılık ve Erişim

Konuşmacı: Abid Hussain, İngiltere Sanat Konseyi Çeşitlilik Direktörü

Moderatör: Su Başbuğu

Abid Hussain, İngiltere Sanat Konseyi’nin İngiltere’de daha kapsayıcı ve erişilebilir bir sanat ve kültür ortamı geliştirmek için yaptığı çalışmaları aktaracak ve aynı zamanda, kurumun 2020-30 dönemindeki yeni on yıllık stratejisi de dahil olmak üzere, çeşitli politika ve finansman örneklerini paylaşacak.