kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Galeri Bu ve Galeri Bu Pavilion’da iki yeni sergi

12 Kasım 2019

Galeri Bu, 9 Kasım – 7 Aralık 2019 tarihleri arasında Aykut Öz’ün “Güneşin Sustuğu Yer” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Galeri Bu Pavilion ise aynı tarihlerde Ahmet Rüstem Ekici’nin “Hamam” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

“Güneşin Sustuğu Yer” sergisi, Aykut Öz’ün geniş bir zaman aralığına yayılan üretim sürecinde heykel, resim, video, stop motion ve mekâna özgü yerleştirmelerinden oluşan kapsamlı bir sergi olarak izleyiciyle buluşuyor. Öz, sergide, cehennem imgesini sanat tarihi, gündelik hayat, felsefe ve bellek bağlamlarında yeniden masaya yatırarak kendi cehennemini yaratıyor ve hem kişisel hem de toplumsal sorunsalların üzerine mizahi ve eleştirel bir dil kurguluyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde uzun yıllardır sahne ressamı olan Öz, özellikle malzeme kullanımı konusunda oldukça zengin bir dile sahip. Kimi zaman buluntu objeler üzerine, kimi zaman bronz bir heykelde kimi zamansa kağıttan ürettiği 3 boyutlu heykelleriyle izleyiciye tanıdık nesne ve mekanlar yaratarak cehennemde meraklı ve tekinsiz bir yolculuğa çıkarıyor.

Sanatçı Ahmet Rüstem Ekici’nin “Hamam” sergisi, mekânın toplumsal hafıza ve sosyal yaşamdaki temsiliyeti üzerine odaklanıyor. Sergi beden ve cinsel yönelim bağlantılarıyla birlikte hamamın kamusal karşılıklarını irdeliyor. “Hamam” kültürü her daim sosyalleşmeye, isyanlara, örgütlenmelere, zevke, şifaya, cinayetlere, efsanelere ev sahipliği yaparken sanatçı Ahmet Rüstem Ekici’nin bakış açısıyla başka boyutlara taşınıyor. Sanatçının kişisel deneyimleri ve toplumun sessiz kalmayı öğrettiği LGBTI+ ve cinsiyet rollerindeki sınırlar, arkeolojik nesneler olan mozaiklerle beraber bilindik formlarından farklı yoğruluyor. “Hamam” böylelikle görülmedik hikayeleri anlatırken interaktif bir mekân sunuyor. Sergi Ahmet Rüstem’in son dönemlerde üzerine yoğunlaştığı 3D animasyon, tekstil baskı, seramik, 3D print, gibi güncel tekniklerle ürettiği çalışmaların yanı sıra, tamamı AR ile ilişki kuran ilk sergi olma özelliğini taşıyor.