Malezya’da yer alan ILHAM, Hong Kong çağdaş sanat merkezi Para Site işbirliğiyle 18 Aralık 2016 – 16 Nisan 2017 tarihleri arsında Afterwork başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Prömiyeri Mart 2016’da Hong Kong’ta yapılan sergi Freya Chou, Cosmin Costinas, Inti Guerrero ve Qinyi Lim‘in eş küratörlüğünde düzenlenmişti. Afterwork adlı sergide Türkiye’den Köken Ergun da yer alıyor.
Afterwork; sınıf, ırk, iş gücü ve göç konularını estetik ve tarihsel boyutuyla ele alıyor. Hong Kong’da evlerde çalışan kişilerin birçoğunu göçmenler oluşturuyor. Bu göçmen topluluğu aslında Hong Kong’un en kalabalık azınlık grubunu temsil ediyor. Malezya’da da durum Hong Kong ile aynı paralelde ilerliyor; evde çalışanlar, inşaat işçileri, tarım işçileri çoğunlukla göçmenlerden oluşuyor. Göçmen işçilerin yasal ve sembolik statüleri ise sürekli tartışılıyor.
Afterwork sergisinde yer alan sanatçılar farklı jenerasyonlara ait, ayrıca farklı çalışma pratiği ve altyapıya sahipler. Bazı sanatçılar konuya jeolojik açıdan yaklaşırken bazı sanatçılar ise daha kişisel bir perspektifle evlerdeki çalışanların hayatlarına mercek tutuyorlar.
Köken Ergun hakkında:
İstanbul doğumlu Köken Ergun, İstanbul Üniversitesi’nde aldığı oyunculuk eğitiminin ardından Londra’daki King’s Üniversitesi’ne devam etti. Amerikalı tiyatro yönetmeni Robert Wilson ile çalıştıktan sonra özellikle video ve performans alanlarında çalışmalara yöneldi. Sanatçının işleri; Platform Garanti (İstanbul), KIASMA Museum of Contemporary Arts (Helsinki, Sparwasser HQ (Berlin), Museum of Contemporary Arts Taipei, Casino Luxembourg, Art in General (New York), Stedelijk Meseum Bureau (Amsterdam) ve Digital ArtLab (Tel Aviv) gibi birçok kurumda sergilendi. Video işleri ayrıca aralarında Oberhausen, Rotterdam, Sydney ve Zagreb Film Festivalleri’nin de bulunduğu birçok festivalde gösterildi.