Hrant Dink Vakfı tarafından Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında hayata geçirilen Seyahat Fonu ve Burs Programı’nın 2016 – 2017 yayını çıktı.
Bu yayınla, Türkiye ile Ermenistan arasında katalizör görevi üstlenen kişileri ve kuruluşları tanıtmayı, onların yaşadıkları dönüşümleri kendi ağızla rından aktarmayı, çeşitli alanlarda yapılan işbirliklerini ve vakıf olarak, bu süreç boyunca, iki komşu ülke arasında diplomatik ilişkinin bulunmadığı koşullar altında bürokratik işlemler yürütmeye dair deneyimlerimizi paylaşmayı hedefliyor.
Hrant Dink Vakfı, kurulduğu 2007 yılından beri, öncelikli amaçlarından biri olan, Türkiye ile Ermenistan arasında her alanda ilişkilerin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi için çaba gösteriyor. Vakıf bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2014 yılında, Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu ve Burs Programı’nı oluşturdu.
İki komşu ülke, Türkiye ile Ermenistan arasında 1993’ten beri diplomatik ilişki yok ve kara sınırı kapalı. 2009 yılında, diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınır kapılarının açılması için imzalanan protokoller, iki ülkede de, parlamentoda oylamaya sunulmadan askıya alındı ve normalleşme süreci tıkandı. Son olarak, Mart 2018’de, protokollerin onaylanma ve uygulanma sürecinde herhangi bir ilerleme kaydedilmediği gerekçesiyle, Ermenistan yönetimi protokolleri hükümsüz ilan etti. Arada halen diplomatik ilişki olmaması, sivil toplumun çabaları da dahil olmak üzere her alanda etkisini hissettiriyor. iki ülkenin kamu ve özel kuruluşları arasında resmî işbirliği mekanizmaları, üniversiteler arasında kurumsal akademik değişim programları bulunmuyor.