New York’taki CUNY Graduate Center Sanat Tarihi Doktora Programı’ndan Doçent Claire Bishop’un kaleme aldığıYapay Cehennemler: Katılımcı Sanat ve İzleyici Politikası başlıklı kitap, Mine Haydaroğlu çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Sanat kategorisinde yayımlandı.
Claire Bishop, Yapay Cehennemler’de, katılımcı sanatın soyağacını çıkarıyor. İtalyan Fütürizmi’nden Rus Konstrüktivizmi’ne, Dada’dan Sitüasyonizm’e uzanan bir tarihsel güzergâh boyunca çağdaş sanatta katılımcılığın izini süren ve eleştirisini sunan Bishop, estetiğin etikle yüzleşmesinde 1990’lı yılları “sosyal bir dönemeç” olarak tanımlıyor ve sanatçının özerkliğinin, işbirliğine dayalı sanatın eleştirel damarının ayrılmaz bir parçası olduğunu öne sürüyor.
Sitüasyonist Enternasyonal’dan Doğu Avrupa, Arjantin ve Paris’teki Happening’lere, 1970’lerin Topluluk Sanatları hareketinden Thomas Hirschhorn, Tania Bruguera ve Paul Chan gibi sanatçıların uzun vadeli eğitim projelerine kadar katılımcı estetiğin kritik uğrak noktalarının derinlemesine ele alındığı Yapay Cehennemler, ilk yayımlandığında sanat çevrelerinde pek çok tartışmaya yol açmıştı.