Bağımsız Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fatih Belediyesi tarafından desteklenen Uluslararası İstanbul Trienali, bu yıl 4. kez 12 Mayıs – 13 Haziran 2022 tarihleri arasında Filiz Ağdemir küratörlüğünde ‘Bir Heterotopik Mekân Olarak Sınırlar ve Surlar’ başlığı ile Yedikule Hisarları Açık Hava Müzesi‘nde (Yedikule Zindanları) gerçekleştirilecek.
Trienale Türkiye’den ve dünyadan 20’den fazla sanatçı, yerleştirme, heykel, performans ve video işleri ile katılıyor. Trienal sergilerine paralel olarak atölye, rehberli tur, gece turu, söyleşi, performans, yürüyüş ve gösteriler de plânlanıyor.
Toplumsal yaşamın çok katmanlı ilişki ağlarının temel unsuru “kent mekânları” insan ve mekân ilişkisi bağlamında, toplumun hem somut hem de soyut hafızasını oluşturur. Bu hafıza, sahip olma, kullanma, kapatma, kapanma, kuşatma, kapsama, sınır çizme şeklinde kodlanmıştır. Karşıtlıkları içinde barındıran, mevcut olanın doğruluğunu sorgulatan, yerleştirilebilir olsa da tüm alanların dışında, ötekileşmiş, somut ve zamansal katmanlara sahip heterotopyalar ise kentlerin içinde “bir aradalık” ve aynı zamanda bağımsız bir “öteki” mekân yaratırlar. İstanbul’daki sosyolojik, kültürel, ekonomik, toplumsal ve mekansal dönüşümlerin bir aradalığı, zamansal katmanları, katmanların çokluğu ve çatışmaları bu bağlamda İstanbul’un kent mekânındaki sınırları ve surlarını birer heterotopik mekân olarak tanımlayabilmemize olanak sağlar.
4. Uluslararası İstanbul Trienali, İstanbul’un heterotopik mekânları olarak sınırlarını ve surlarını, bilinen kullanım biçimlerinden farklılaştırarak esneyen, düşünce üreten, ikili karşıtlıkların çözüldüğü ve çok sayıda anlama açıldığı bir üçüncü mekân olarak kartezyen bağlarından sıyırıyor.
Trienal, kentin gündemini sanatsal bir laboratuvar olarak yeni deneyimlere ve olasılıklara açma, İstanbul merkezli sanatsal ve uluslararası ortak üretim alanlarını artırma, İstanbul’un çok katmanlı ve kültürel yapısında yeni tartışma alanları yaratarak, güncel etkinlik ve sergilerle paylaşma amacını taşıyor. Sanatın evrensel gelecek tasarımında yer alabilmesi ve etkin olabilmesi için eleştirel düşünme, empati geliştirme, paylaşma, eşitlik, inovasyon, çoğulculuk, bilimsellik, sürdürülebilirlik niteliklerini uluslararası sanatsal üretim ve paylaşımlarla artırmayı hedefliyor.
Trienalde yer alacak sanatçılar ise şöyle: Fırat Neziroğlu, Mareo Rodriguez, Beste Kopuz, Levin İulya, Ceal Floyer, Özgün Şahin, Sarya Nurcan Kaya, Nilhan Sesalan, Hamza Kırbaş, Ezgi Yaren Karademir, Nermin Ülker, Sebahattin Alaca, Abbas Yousif, Minia Biabiany, Giorgos Taxidis, Odysseas Tosounidis, Seydi Murat Koç, Wendy Yu, Maze Sürer, Nik Ramage, Ayşegül Altunok, Aaron Bezzina, Didem Erbaş, Nejat Çınar, Ece Canlı, Esther Stocker, Hakan Yılmaz, Akın Demiral ve Hasan Aktaş.