kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Borsa İstanbul’da İstanbul Tasarım Bienali açılışı için gong töreni

16 Ekim 2020

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, VitrA sponsorluğunda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali, 15 Ekim’de başladı. Bienal’e Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek veren Borsa İstanbul’da Bienal’in açılışı dolayısıyla gong töreni düzenlendi.

5. İstanbul Tasarım Bienali’nin açılışı ve Borsa İstanbul’un Bienal’e desteği için düzenlenen gong törenine İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova katıldı.  

Törende konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İstanbul Tasarım Bienali’ni 2012 yılından bu yana düzenliyor. Bu süreçte düzenlediğimiz dört bienal, tasarımın hayatımızın farklı yönlerindeki etkisini ve kültürel önemini araştırdı. Bunu yaparken bienallerimiz, bu alanın düşünce üretimi için ne kadar verimli topraklar sunduğunu da gösterdi. Bienal’in bir başarısı da tasarım ve ilgili alanlarda çalışan, düşünen, üretenleri bir araya getiren, kapsayıcı bir uluslararası platform yaratmak oldu. Bu yıl, bu platformu yaratırken Borsa İstanbul da katkılarıyla bize destek veriyor. Dünya çapında, alanındaki en önemli etkinlikler arasında gösterilen İstanbul Tasarım Bienali’nin, Borsa İstanbul’un da katkılarıyla, bu yıl da büyük başarıya ulaşacağına gönülden inanıyorum.” dedi.

Gong töreninde konuşma yapan Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, “Hepimizin bildiği gibi en güzel tasarım insan ve yaşam. Biz de bizim için tasarlanmış bu dünyada bilinçli ya da bilinçsiz şekilde yaşıyoruz. Zaman zaman bozmaya gayret ediyoruz ama genelinde çok iyi tasarlanmış bir yapı olduğunu kabul etmek lazım.” dedi. Tasarım denilince akla öncelikle empati kurmanın ve algının geldiğini ifade eden Atilla, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir sorunu veya ihtiyacı tespit etmek istiyorsanız hem algı hem empati noktasında gelişmiş olmanız icap ediyor. Devamında sorunla ilgili yeniden düşünme, analiz etme ve belki de farklı düşünme noktalarında kendinizi konumlandırmanız gerekiyor. Nihayetinde de üretim, geliştirme ve tasarım aşaması var. Bir çırpıda söylendiğinde kulağa basit geliyor ama uzun bir yolculuk olduğunun farkındayız. Biz de Borsa İstanbul olarak yatırımların tasarımında hatta insanların geleceğinin tasarlanmasında onların yoldaşı olmak, gönüllerinde ve akıllarında yer etmek istiyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı da sanata, kültüre ve topluma sağladığı katkılar ve bunu geliştirmek için yaptığı çalışmalarla gündeme gelen çok güzide bir kurum. İki kurumun logolarının tasarım anlamında birbirine çok yakın olması da hoş bir tesadüf. İkisi de figür olarak laleyi seçmişler. İnşallah bu iş birliği bu ortak paydada artarak devam eder ve önümüzdeki yıllarda da desteğimizi sürdürürüz.” dedi.

İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova, “Piyasaların kapanış gongunun bugün 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin açılışı için çalmasının mutluluğunu sizlerle paylaşıyoruz. 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali, her iki senede bir geniş bir yelpazede pek çok alanın tasarımla ilişkisini incelerken, ulusal ve uluslararası ağlar içerisinde yaratıcı çevreler, iş dünyası ve akademik dünya arasındaki diyaloğu da besliyor. Bugün açılışını yaptığımız 5. İstanbul Tasarım Bienali ise teknolojik hız ve çevre krizinin damgasını vurduğu bu dönemde “Empatiye Dönüş” temasıyla, özen göstermeyi öne çıkaran uygulamaları, bağlantı kurmaya dair pratikleri  ve duygularımıza aracı olan nesneleri odağına alıyor. Bienal’e verdikleri destek için Borsa İstanbul’a da teşekkür ediyorum. Her alanda pek çok uygulamanın yeniden tasarlandığı bu olağanüstü günlerde, bienalin empati vurgusunun tasarım alanında ve gündelik hayatımızda farkındalık yaratacağına inanıyorum.” dedi.