kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Bozcaada Caz Festivali KEŞİF programı detayları belli oldu

15 Ağustos 2022

3dots ve fermente tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla ve Paribu ana sponsorluğunda düzenlenen Bozcaada Caz Festivali, bu yıl 6. kez 26 – 28 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Festivalin bu yılki ‘Şifa’ ana teması etrafında gerçekleşecek KEŞİF programı da, adanın iyileştirici ve yenileyici gücünü yansıtan programıyla ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. 3 gün boyunca gerçekleşecek atölye, panel, yürüyüş, tartışma, gösterim, pop-up konser ve tadım gibi çeşitli alanlarda 50’yi aşkın etkinliğin yer aldığı KEŞİF programı, her adımında festivalin ‘şifa’ temasını yansıtıyor. 

Bozcaada Caz Festivali, bu yıl da toplumsal cinsiyet eşitliği, ekolojik dönüşüm, ve erişilebilirlik başlıklarındaki savunuculuk alanları üzerinde duruyor ve Kendine Has, Volkswagen, Jack Lives Here, Metro Türkiye, The ORGANICS by Red Bull destekleriyle de adanın yerel ve kültürel tarihi, gastronomi, girişimcilik, sanat ve iyi olma hâli dahil olmak üzere farklı ilgi alanlarına hitap eden bir program seçkisi sunuyor. 

KEŞİF programı açılışını Emre Erbirer kürasyonunda ‘Güncel Meseleler, Yeni Olasılıklar’ başlığıyla bir araya gelen ”Bir Adanın Ses Anatomisi”, “Müzik Alanında Kızkardeşlik”, Ege’de Neler Oluyor?”, “Erişebiliyor Muyuz?”, ve “Tadın Peşinde, Hazzın İzinde” etkinlikleriyle gerçekleştiriyor.

Ses tasarımcısı ve araştırmacı Dr. Oğuz Öner, ”Bir Adanın Ses Anatomisi” başlıklı yürüyüşte katılımcıları kendi ritimlerini ve ses manzaralarını yaratmak için kentsel bir ses yolculuğuna dalmaya davet ediyor. “Müzik Alanında Kızkardeşlik” paneli ise Beats by Girlz girişiminin Türkiye bölümünün kurucusu Beril Sarıaltun ve SistaSound inisiyatifinden Melissa Lara Clissold müzik sahnesinde fırsat eşitsizliğini, bu alanda aktivist söylemleri olan kurumlar çerçevesinden incelerken, panelin moderatörlüğünü podcast yapımcısı, sunucusu ve eğitmeni Hazal Sipahi üstleniyor. Ege’nin dört bir yanındaki kültür-sanat alanından son haberlerin hareketi ve bereketi üzerine konuşulacak “Ege’de Neler Oluyor?” paneli farklı bölge ve şehirlerdeki kültüre katılımı gözeterek kültürel göç olgusunu tartışacak. K2 Güncel Sanat Merkezi ve İzmir Akdeniz Bienali’nden Ayşegül Kurtel’in moderasyonu üstleneceği panelde Komünite Bodrum’dan Cemre Ceren Asarlı, Çanakkele Bienali’nden Seyhan Boztepe, Originn’den Nazey Erdilek, Odeon’dan Günseli Baki ve Kıraarthane’den Simay Dinç konuşmacı olarak yer alacak. British Council’dan Su Başbuğu’nun moderasyonunu üstleneceği “Erişilebiliyor Muyuz?” panelinde Puruli Kültür Sanat’tan Ezgi Yalınalp, Erişilebilir Her Şey’den Eser Epözdemir, Bongo Art Project’ten Çiğdem Aslantaş ve BlindLook’tan Cansu Tekdemir’i bir araya getirerek katılımcılarla  kültür alanında erişilebilirlik üzerine tartışacak. Ege mutfağından Bozcaada’nın yerel tarif ve lezzetlerine, yemek yapmanın ve yemenin ruhumuz ve bedenimizle olan ilişkisinden yemeğin iyi olma hâlimize olan etkisine varan geniş bir yelpazede konuların konuşulacağı “Tadın Peşinde, Hazzın İzinde” başlıklı tartışmada ise Seda Domaniç ve Türkan Çim Işık, katılımcılarla birlikte tadın ve hazzın ilişkisine yakından bakıyor. Aynı zamanda festivalin içerik destekçisi Kale Grubu ise festivalin Emre Erbirer kürasyonuyla gerçekleşecek ‘Güncel Meseleler, Yeni Olasılıklar’ programına dâhil olan, Bozcaada’ya tarım, gıda, permakültür perspektifinden bakacak “İyi Bak Bozcaada’ya” tartışma oturumu Dilara Koçak ve Alpay Oğuş ile gerçekleşirken, ‘Dünyaya iyi bakmak ne demek? Dünyamıza iyi bakmaya nereden başlamalıyız?’ sorularına cevap arayan  “Dünyasına İyi Bakanlar” paneli ise imece’den Zeynep Çelik moderatörlüğünde Ekin Al, Sıla Dönmez ve Alperen Önal eşliğinde festivalcilerle buluşuyor.

Paribu’nun gerçekleştireceği Akustikhane: Yeni Yerli Pop-Up Konserleri dinleyicileri yeni müzisyenlerle buluştururken; Turan Sert ve Efe Bulduk, “Web3 ve Merkeziyetsiz Teknolojiler” panelinde festivalin ana sponsoru Paribu‘nun moderasyonuyla teknoloji üzerine konuşacak. Festival programında yer alan bir başka panelde ise Merkezsiz ve Omnea,  ReFi (Regenerative Finance) çağında yaratıcılığın dijital sahnede fikri mülkiyet haklarının ve sürdürülebilir bir geleceğin temellerine odaklanarak katılımcılara öngörülerini aktaracak.

Katılımcılarını hem zihinsel hem bedensel arınma ve gelişime davet eden KEŞİF programında festivalciler, Erdinç Çatak ile Kendine Has tadım atölyesinde gastronomik bir yolculuğa çıkacak; Jack Lives Here desteğiyle Lelabbo ile Viski Kokteyl Atölyesi’nde kokteyl kültürünü öğrenirken, yine Jack Lives Here ve Ayşe Köroğlu & Ece Erdoğmuş Becer eşliğinde gerçekleşecek Denge ve Sosyalleşme başlıklı sohbette şifa buluyor. Jack Lives Here Whisky Master Class ile Amerikan viskilerini tadımı eşliğine hikâyelerini aktarırken, Metro Türkiye, dünyanın seçkin ve butik üreticilerinin ürünlerinden oluşan Wise Local Selection Uzun Masa Tadımı ile bu seçkide yer alan şarapları keşfe çağırıyor. Tadım ve atölyelerin yanı sıra ilham verici paneller ve müzik dinletilerine de yer veren festival, misafirlerini The ORGANICS by Red Bull Pop-Up Performansları ile dinlendirmeyi amaçlıyor. 

Sanatçılarla göz göze gelip, şarkılarını beraber mırıldanma olanağı sunan, Kendine Has’ın ”Biraz Yalnız Kalabilir Miyiz?” buluşmaları festival katılımcılarını sanatçılarla bir araya getirip şeffaf bir odada baş başa benzersiz bir müzikal deneyime davet ediyor. Space Goats kürasyonuyla gerçekleşecek BCF KEŞİF Pop-up Sahnesi de bu yıl festival katılımcılarına beklenmedik karşılaşmalar sunmaya hazırlanıyor. Esmiyor’un canlı podcast serisi “Esmiyor ile Kahvaltıda Podcast” her şeyin başladığı yerde, Bozcaada’da festivalcilerle buluşacak ve İklim Çemberi deneyimi katılımcılara yalnız olmadığımızı hatırlatacak. Yine Esmiyor’dan Utku Güven ve Derin Altan’ın kürasyonunu üstlendiği “Dinlenmek hakkımız değil mi?” adlı panelde ‘dinlenmek, çalışanların hakkıdır’ söyleminden yola çıkarak tüketim toplumunun sürekli verimli olma ve üretme baskısı ele alınacak.

Bozcaada Caz Festivali misafirlerini “Asude Durak ile Kundalini Yoga: Çakralar ve Uyanış” ile binlerce yılın kadim bilgeliğini taşıyan kundalini yoga ve meditasyon eşliğinde doğanın iyileştiren ve yenileyen sabah pratikleri ile güne başlamaya, Ayça Oğuş ile seslerin sessizliğe karıştığı, zeytin ağaçlarının altında gökyüzüne uzanan bir yoga pratiği ile nefesi, bedeni ve zihni şifalandırmak için harekete davet ediyor. Aynı zamanda Erçin Çaçan pilates atölyeleri ve Çağrı Salon ile ‘Gözler Bağlı’ Yoga Atölyesi Bozcaada’nın huzur veren sakinliğinde bedene ve doğaya dönüşe çağırıyor.

Bozcaada Caz Festivali’nin de üyesi olduğu caz ve doğaçlama müzik türlerinde Avrupa’daki kültür politikalarının temsil edildiği, her sene gerçekleştirdiği Avrupa Caz Konferansı’nda bilgi ve deneyim alışverişinin yapıldığı, çalışan değişim programlarıyla kültürler arası diyaloğun ve hareketliliğin desteklendiği Europe Jazz Network’ün festival kapsamında gerçekleştireceği ve Çağıl Özdemir‘in moderasyonu üstlendiği panelde Francesa Cerretani, Nadin Deventer ve Wim Wabbes, caz aracılığıyla uluslararasılaştırma temasını sohbete açmaya hazırlanıyor. 

Yaratıcılıkla teknoloji ilişkisi üzerinden gelişen ve yapay zeka uygulamaları ile zenginleşen ifade alanına değinen Deplike ile girişimcilik konulu bir panel gerçekleştirilirken; Akbank Caz Festivali: Yıl Boyu Caz partnerliğinde gerçekleşen “Yeni Medya Çağında Görsel ve İşitsel Deneyimler” ile keyifli söyleşilerinde Eda Urfalıoğlu ve Barış Demirel, dünyada ve Türkiye’de edindikleri sahne deneyimlerini festival ziyaretçileriyle paylaşıyor. 

Festival kapsamında bu sene Pure Finn desteğiyle gerçekleşecek LeLabbo & Artun Omurca Kokteyl Atölyesi ile kokteyl yaratma, hazırlama ve karıştırma tekniklerinin püf noktalarını öğrenirken, The ORGANICS by Red Bull – Mix&Match Kokteyl Atölyesi ile ziyaretçiler kokteyl yapma yeteneklerini keşfetme şansı yakalayabilecek. Katılımcılar aynı zamanda Dilan Bozyel ile Mobil Fotoğraf Atölyesi sayesinde kokteyllerini görselleştirebilecekler. 

Onaranlar Kulübü ile Kuş Yuvası Yapımı ve doğaya duyarlı tasarımlarıyla dikkat çeken Atelier Tenera’nın gerçekleştireceği atölyelerle katılımcılar atıkları ileri dönüşüm yöntemi ile kumaş boyalarına dönüştürüp doğa dostu el işleri üretmenin tekniklerini öğrenebilecekler. 

Adanın şifalı topraklarını fiziksel olarak tanımak için 2017 yılından beri Metro Türkiye aracılığıyla meraklılarıyla buluşan  Wise Local Selection eşliğinde Bozcaada’nın en köklü üzüm bağına gezi düzenlenirken Kendine Has ve Onaranlar Kulübü ile adaya bir dokunuş katacak ”Hack The Island”, katılımcılarına kreatif bir enstalasyon yaratma deneyimi sunacak. Festival ayrıca Ekolojik Dönüşüm’ü ele alan Onaran Podcast ile ziyaretçilerine ulaşacak.