Contemporary İstanbul, bu yıl 5 – 10 Ekim 2021 tarihleri arasında Akbank’ın ana sponsorluğunda, ilk kez Tersane İstanbul’da 9500 m2 kapalı ve 10.000 m2 açık alanda 57 galeri ve kurumu, sanatçıyı, koleksiyoneri, uluslararası basını ve ziyaretçileri Tersane İstanbul’da ağırlayacak.
Fuarda bu yıl 30 sanatçının büyük ölçekli iş ve heykellerin yer aldığı “The Yard – Evdeyim Evdeyim Evdeyim” sergisi, sanatın sürdürülebilirliğine dikkat çeken “Gelecek için Bayraklar” sergisi, “100 Yaşındaki Heykelci: İlhan Koman” sergisi, 15 kadın sanatçının yer aldığı “Akrasia” sergisi, “Sıtkı Kösemen – Dönüşümler” sergisi ile 1970’lerden başlayan siyah-beyaz Bodrum fotoğrafları, Burhan Doğançay ile Ekrem Yalçındağ’ın eserlerinin birbirlerine dokundukları bir sergi yer alacak. Ayrıca bu yıl 31. kez düzenlenen Akbank Caz Festivali kapsamında Tersane İstanbul’daki fuar alanında caz konserleri de yapılacak.
Contemporary Istanbul’un 16. edisyonu, The Yard isimli, düzenlemesi Aslı Ünal tarafından gerçekleştirilen bir heykel sergisi ile izleyiciyi karşılıyor. “Evdeyim Evdeyim Evdeyim” isimli sergi, fuara yeni ev sahipliği yapan Tersane İstanbul’un T8 binasına ve dış avlu alanına yayılan, büyük boyutlu heykeller ve yerleştirmeler ile seçim yapma kapasitesini, yapmak ve seçmek ya da yapmamak veya seçmemek arasında karar verme kapasitesini inceliyor. Bu yeni sergi, duygu ve düşüncelerin değişkenlik içinde önemini yitirdiği ya da önem kazandığı dünyada, bu tarihi mekanda yapılan kurgu ile izleyici ile samimi bir iletişim kurabilmeyi umuyor. Sergide 30 sanatçının 38 eseri yer alıyor.
Gelecek için Bayraklar başlıklı diğer sergi ise, bayrak kavramını yeni bir anlayış ile ifade ederken bayrağı kolektif düşünce ve özgür sanatsal ifade için bir çalışma alanı olarak görmeye davet ediyor. 25 sanatçının katılımı ile gerçekleşen serginin ssatışlarından elde edilen gelirlerle Parley for the Oceans ve TURMEPA’ya bağış yaparak kıyı ve denizlerin korunmasının desteklenmesi amaçlıyor. Sergide işleri yer alan sanatçılar arasında Aşan Akın, Can Altay, Miquel Aparici, Tanzer Arığ, Pınar Akkurt, Bahadır Baruter, Mike Berg, Raul Beteta, Guido Casaretto, Uğur Cinel, Tevfik Çelebi, Ebru Döşekçi, Osman Dinç, Ayçesu Duran, Genco Gülen, Didem Erk, Ayşe Erkmen, Rachel Hayes, Kadriye Inal, Serdar Kaynak, Esra Kuli, Herbert Mehler, Gönül Nuhoğlu, Irfan Önürmen, Nilay Özenbay, Ardan Özmenoğlu, Günnur Özsoy, Tuba Önder Semercioğlu, Mithat Şen, İrem Tok, Erdil Yaşaroğlu, Clemence Wolf bulunuyor.
Contemporary Istanbul ve Hepsiburada’nın uzun süreli iş birliğinin ilk adımı olarak düzenlenen “Akrasia” başlıklı sergide 15 kadın sanatçının eserleri yer alıyor ve sergiden elde edilen gelir Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak. Sergide yer alan sanatçılar arasında Azade Köker, Begüm Yamanlar, Belkıs Balpınar, Devran Mursaloğlu, Ebru Döşekçi, Ebru Uygun, Günnur Özsoy, Gamze Kopuz, Hale Tenger, Hayal İncedoğan, Jennifer İpekel, Neriman Polat, Nilbar Güreş, Şerife Bilgili Ercantürk, Şükran Moral İpekel, Neriman Polat, Nilbar Güres – Petting My Dog, Şerife Bilgili Ercantürk, Şükran Moral bulunuyor.
Fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen’in 1973-1989 yılları arasında Bodrum’da çektiği fotoğraflardan oluşan ve kentin tüm bileşenlerine tanıklık eden ‘Dönüşümler’ sergisi de 16. Contemporary İstanbul’da yer alacak. Küratörlüğünü Bihter Sabanoğlu’nun yaptığı ve Nef’in katkılarıyla gerçekleşen sergide sanatçının 21 eseri bulunuyor. Geçmişle bugünü buluşturan eserler, Sıtkı Kösemen’in bakış açısıyla zamandan bağımsız bir şekilde ortaya konulan bir Bodrum günlüğünü yansıtıyor.