kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Değiş Tokuş Konuşmaları başlıyor

18 Haziran 2021

Fotoğrafçıların seyahat etmeden birbirlerinin şehirlerinde, birbirlerinin yerine ve birbirleri için üretim yapacağı ‘Değiş Tokuş’ projesinin çıkış noktası ve üretim yöntemi olan değiş-tokuş kavramı ile kolektif üretim pratiklerini farklı disiplinler açısından ele alan, genel katılıma açık Değiş Tokuş Konuşmaları, 18 Haziran – 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

5 hafta sürecek Değiş Tokuş Konuşmaları; para yerine nesnelerin, tecrübelerin veya zamanın verildiği, kabul edildiği ve mukabele edildiği armağan ekonomisinin dijital platformlar üzerinden nasıl bir dönüşüme uğradığından nüfus transferleri açısından bir mihenk taşı olan 1923 Türk-Yunan nüfus mübadelesiyle gündeme gelen demografik mühendisliğe, kültür-sanat ürünlerinde fikirlerin değiş tokuşundan bir yandan sanatsal üretimi doğuran bir yandan da piyasa kurallarına direniş yöntemi sunan kolektif üretim biçimlerine uzanan bir yelpazede gerçekleşecek konuşmalardan oluşuyor.

Program: 

  • 18 Haziran Cuma 20:30: Meltem Şendağ – ‘Dijital Platformlar Üzerinden Armağan Ekonomisi’
  • 25 Haziran Cuma 20:30: Aslı Iğsız – ‘Nüfus Mübadelesi: Demografik Mühendislikten Kültür Kavram ve Politikalarına’
  • 2 Temmuz Cuma 20:30: Eda Yiğit – ‘Prekaryanın Görünmeyen Özneleri: Pandemi Döneminde Sanatçılar’
  • 9 Temmuz Cuma 20:30: Elif Demirkaya – ‘Armağan Dolaşımı, Tohum Sermaye ve Paylaşım Kültürü’
  • 16 Temmuz Cuma 20:30: İpek Çınar – ‘Üretim, Dayanışma ve Öğrenme Alanı Olarak Kolektif Yapı’

Mayıs-Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenen ‘Değiş Tokuş’, fotoğrafçıların seyahat etmeden birbirlerinin şehirlerinde, birbirlerinin yerine, birbirleri için üretim yapacağı; uzaktan ve kolektif üretim pratiğinin beraberinde getireceği yaratıcı çözümlerin araştırılacağı; editörlük/mentorluk oturumları, değiş tokuş kavramı etrafında şekillenen genel katılıma açık seminerler ve katılımcılara yönelik özel seminerlerden oluşan; üretilen işlerin yer alacağı bir web sitesi ve basılı bir yayınla sonuçlanacak bir proje. ‘Değiş Tokuş’, Diyarbakır’dan Lütfü İrdem, İstanbul’dan GAPO ve İzmir’den No 238 iş birliğinde, Kültür için Alan desteğiyle gerçekleşiyor ve projenin ilk aşamasına İzmir, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’dan açık çağrıyla belirlenen toplam 20 isim katılıyor.