kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

İKSV’den yeni bir podcast serisi: “Yaratıcı Alanda Eşitlik”

18 Ağustos 2022

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında yayımladığı “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” raporundan yola çıkan ve Zorlu Holding’in toplumsal cinsiyet eşitliği programı Eşit Bi’Hayat’ın desteğiyle ve gazeteci Duygu Demirdağ’ın ev sahipliğinde “Yaratıcı Alanda Eşitlik” başlıklı yeni bir podcast serisine başladı.

Duygu Demirdağ, her hafta yaratıcı sektörün farklı alanlarından konuklarla toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine sohbet ediyor. Seri, yaratıcı sektörün farklı alanlarında yürütülen toplumsal cinsiyet meselesi etrafındaki tartışmaları, alandan konuklarla gündeme getirmeyi amaçlıyor.

Duygu Demirdağ podcast serisinin her bölümünde farklı kişilerin hikâyelerini dinliyor, yaratıcı sektör çalışanlarının karşılaştığı cinsiyet veya cinsel yönelim ayrımcılığı temelli sorunları, yaşadıkları zorlukları konuşuyor. Seri boyunca, yaşanan sorunların nasıl aşılabileceğine, yaratıcı sektörler içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlanabileceğine yönelik yanıtlar aranıyor. 

Serinin ilk bölümlerinin konukları, İKSV’nin “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” raporunun yazarı Prof. Dr. Itır Erhart, Umami Kitap’ın kurucularından Seçil Epik, orkestra şefi Nisan Ak, oyun yazarı Ebru Nihan Celkan, Şokopop’un yaratıcısı Ekim Acun ile Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova olacak. Podcast serisi, eklenecek yeni bölümlerle birlikte eylül ayının sonuna kadar devam edecek. 

Dinlebi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen seride Duygu Demirdağ, 10 hafta boyunca her çarşamba bir konuğuyla birlikte yaratıcı sektörlerin nasıl daha eşit, adil ve kapsayıcı hâle getirilebileceği üzerine konuşacak.

1. bölüm: Kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet: Veriler bize ne anlatıyor?

Sanat, ötekileştirilen, marjinalleşen, dezavantajlı birey ve grupların seslerini duyurmalarına aracılık mı ediyor, eşitsizlikleri yeniden mi üretiyor? Yaratıcı sektörlerde toplumsal cinsiyet eşitliği olgusunun farklı yönleri neler? Duygu Demirdağ serinin ilk bölümünde Prof. Dr. Itır Erhart’a “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet” başlıklı İKSV raporundan yola çıkarak soruyor.

2. bölüm: Hikâye içinde hikâye: Edebiyat ve yayıncılık dünyasından eşitsizlik hikâyeleri  

Edebiyatın öznesi ve nesnesi olmak, kadınlık ve erkeklik kurguları açısından edebiyatın içerdiği tuzak ve imkânlar, dilin cinsiyeti… İkinci bölümde Duygu Demirdağ, kuir ve feminist bir ağ olan Umami Kitap’ın kurucusu Seçil Epik ile yayınevinin serüveni üzerinden yayıncılık dünyasında eril tahakkümü ele alıyor.

3. bölüm: Müziğin tınısı: Daha kapsayıcı ve eşit bir orkestra

“Kadın orkestra şefi” mi, yoksa “orkestra şefi” yeterli mi? Müfredatlar nasıl tasarlanmalı? Müzik eğitiminde ve sektöründe toplumsal cinsiyet rollerini orkestra şefi Nisan Ak kendi deneyiminden hareketle anlatıyor.

4. bölüm: Romeo ben, Juliet sen ya da tam tersi: Tiyatroda toplumsal cinsiyet tartışması 

Romeo mu Juliet mi? Cinsiyet kimliklerinin tiyatrodaki yerine ve kültürel çeşitlilik yaklaşımına eserleriyle dikkat çeken oyun yazarı Ebru Nihan Celkan bu bölümde Duygu Demirdağ’ın konuğu oluyor.

5. bölüm: Popülerlik ve eşitlik bir arada olur mu? Medyadan toplumsal cinsiyet yansımaları

Televizyon, sesi olmayanlara ses, çözüm arayanlara bir çare, yalnızca ünlülerin hayatlarına değil, daha eşit bir dünyaya açılan bir pencere olabilir mi? Şokopop ekibinden Ekim Acun’un konuk olduğu bu bölümde popüler kültürde ve medyada toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine tartışılıyor.

6. bölüm: Düzenlemeler dönüşüm getirir mi? Kültür-sanat ekosisteminden eşitliğe dair yönetim stratejileri

Kültür-sanat kurumları elini taşın altına nasıl koyabilir? Daha eşit bir ekosistem yaratmak üzere yaratıcı sektörleri dönüştürmek mümkün mü? Duygu Demirdağ, Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova ile toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten kurumsal düzenlemelerin nasıl yapılabileceğini konuşuyor.