Geçtiğimiz yedi yıldır Ankara’da ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı’nı düzenleyen ATİS Fuarcılık, bu yıldan itibaren İstanbul’da da bir çağdaş sanat fuarı düzenlemeye başlıyor. Bu yıl ilk kez 31 Mayıs – 6 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenlenecek ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşiyor.
İçinde bulunduğumuz pandeminin farklı boyutlarıyla işlendiği projelerin de yer aldığı fuar kapsamında söyleşi, panel ve konserler de düzenleniyor.
100’ü aşkın galeri, müze, üniversite, kurum, proje ve insiyatifin yer aldığı ve pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilecek fuarda ayrıca ödüller de veriliyor. ArtContact İstanbul’un ilk yılında üç ödül sahibini bulacak: ‘Sanatçı Onur Ödülü’, ‘Sanata Katkı Onur Ödülü’ ve ‘Kurum Onur Ödülü’.
Fuarın logosunda, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünden Prof. Namık Kemal Sarıkavak’ın imzası bulunurken, ödül heykelciği, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümü öğretim üyesi Selçuk Yılmaz tarafından tasarlandı. İstanbul’un 7 tepesine gönderme yapan ödül heykelciği, 7 martı figüründen oluşuyor.
Fuarda Türk Seramik Derneği’nin ilk kez bütün disiplinlere açık gerçekleştireceği bir etkinlik olan ‘Antropause-İnsan Duraklaması’ başlıklı uluslararası görsel sanatlar sergisi Mutlu Başkaya, Fatma Batukan ve İlhan Marasalı küratörlüğünde gerçekleşiyor ve 48 sanatçının işlerine yer veriyor.
Fuarda ayrıca Mehmet Aksoy, Metin Yurdanur ile ASAŞ Sanat ve Atölye 20’nin yirmiye yakın heykeli mekânın açık alanında yer alacak. Kamusal alanda büyük heykelleri olan, uluslararası fuarlarda ve koleksiyonerlerde işleri olan, Türkiye’nin önemli kadın heykel sanatçılarından Sevgi Karay’ın eserleri de bu kapsamda görülebilecek. Fuarın destek verdiği genç sanatçıların heykelleri ile Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin pişmiş toprak çalışmaları da yine açık alanda görülebilecek. Demir Heykel Çalıştayı ve sokak sanatı çalışmaları da fuar etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek.
ArtContact İstanbul’da yer alan projelerden bir diğeri ise Dışkapı Hastanesi Sanat Atölyesi”. Ankara’da bulunan ve pandemi dolayısıyla yoğun günlerin yaşandığı hastanede, sanatın iyileştirici, ruhlara iyi gelen yönünü göz önünde bulunduran doktorlar ve diğer sağlık personelinin, eski bir ameliyathaneyi atölyeye çevirip, orada resim yapmaya başlamasıyla ortaya çıkan Dışkapı Hastanesi Sanat Atölyesi, dikkat çekici eserleriyle sanatseverlerle buluşacak.
Diğer bir proje ise Özge Gökbulut Özdemir’in küratörlüğünü yaptığı I-Solated Contact. Birleşik Krallık, Hindistan, Avustralya ve Türkiye’den 19 sanatçının çalışmaları aracılığıyla COVID-19 küresel salgını nedeniyle izole ve mesafeli zamanlarımızda pek çok şeyle yeniden kurduğumuz bağlantıya odaklanan proje, dünyanın farklı coğrafyalarında izole olmuş sanatçılar arasındaki izole bir teması ve uzun bir kapanma süreci sonrasında sanat ve toplumun gerçek bir sanat atmosferinde yeniden buluşmasını da temsil ediyor.