kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

London Art Fair 17 – 21 Ocak tarihleri arasında gerçekleşiyor

24 Kasım 2017

London Art Fair’in 30. edisyonu, 17 – 21 Ocak 2018 tarihleri arasında Business Design Centre’da gerçekleşiyor. 30 yıldır modern ve çağdaş sanatın yanı sıra değişen uluslararası sanat pazarına uzman bir görüş sağlayan London Art Fair, hem Birleşik Krallık’tan isimleri hem de diğer küresel isimleri bünyesinde barındırıyor. Fuarda Türkiye’den Liquid Art System’ın yanı sıra, Art Projects alanında Galeri Nev yer alıyor.

Art Projects, büyük ölçekli enstalasyonlar, solo ve grup sergilerle birlikte, dünyanın her yerinden en ilham verici çağdaş çalışmalardan bir sergi yaratıyor. Art Projects’in bir parçası olan ‘Dialogues’ ise bölgesel ve uluslararası galerilerinin iş birlikçi uygulamalarının yer aldığı bir sergi.  ‘Dialogues’un 2018 edisyonunun küratörlüğünü Misal Adnan Yıldız üstleniyor. 

Yıldız’ın kavramsal yaklaşımıyla, Diyaloglar bölümü 2018’de sadece kadın sanatçıların
çalışmalarına odaklanacak. Ayrıca, katılımcıların büyük çoğunluğu özellikle beyaz
Avrupalı olmayan, yerlilik kavramı ile ilişkili olarak farklı kültürel bağlamlardan davet
edildi. Diyaloglar için yazdığı yazıda Yıldız bu tavrını, pozitif ayrımcılıktan ziyade, geleceğin bize getireceği dünyaya kavuşmak için alçak gönüllü bir zamanı hızlandırma çabası olarak tanımlıyor; projesini ise güçlü Anadolu kadınları tarafından yetiştirilmiş kuir bir zihnin önerisi olarak tariflemiş.

Bu proje için bir süredir sanat piyasasının sosyal, ticari ve ekonomik dinamiklerini inceleyen Yıldız, her yıl yayınlanan Kunstkompass listesinin 2016 edisyonunda 100 büyük sanatçıdan sadece 22’sinin kadın olmasını; yine bir başka veri tabanı olan Artprice’ın 2016 yılı dönem sonu analizinde sanat dünyasındaki kar payının 41% Avrupalı, 30% Çinli 15% Amerikalı ve 15% diğer ülkelerden sanatçılara dağılmasını ve başka diğer istatistik bilgileri işaret ederek, sanat dünyasındaki fırsat, eşitlik ve pozitif ayrımcılı kavramlarını sorguluyor.

Diyaloglar sergisine, İstanbul-Viyana arasında yaşayan ve çalışan Nilbar Güreş Berlin’de
bulunan Tanja Wagner Galeri ile; Berlin’den Mehtap Baydu Ankara’dan Galeri Nev ile
katılırken, seçki Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya, Angola’dan Portekiz’e, İngiltere’den
Almanya’ya birçok farklı ülkeden galerilerle birlikte kurulmuş bir parkurdan oluşuyor ve Maori, Afrikalı ve diğer yerli pratikleri de kapsıyor.