kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Merdiven Art Space’te yeni sergi: “64.000”

11 Mart 2020

Merdiven Art Space, 10 Mart – 25 Nisan 2020 tarihleri arasında TUNCA’nın son dönem üretimi olan “64.000” başlıklı performans/sergi projesini izleyiciyle buluşturuyor.

Galeri duvarlarının serginin ana unsuru olarak kullanılacağı ve uygulamanın hem ziyarete açık olup hem de haftanın 4 günü Instagram üzerinden canlı yayınlanacağı performans, 3.5 haftanın sonunda mekâna özgü bir enstalasyona evrilecek.

Fikirsel alt yapısını uzun zaman önce inşa ettiği bu çok katmanlı projesiyle TUNCA; devlet, birey, temsiliyet, yaşam ve ölüm arasında kurulmuş sıkı ilişkilere bir tartışma kanalı daha açıyor.

Türkiye’de 1937 yılında, Afet İnan tarafından kendisinin doktora tezi olarak yürütülmüş olan Türkiye Antropometri Anketi’nin ilk hâli, aynı yıl İstatistik Umum Müdürlüğü’nün 151. yayını olarak kitap halinde basılıyor. Sanatçının efemeraya olan ilgisiyle edindiği bu kitabın iki edisyonu, projenin temel dayanağını oluşturuyor. Özel eğitim verilen ekipler tarafından 10 bölgeye ayrılan ülkede gerçekleştirilen anketin içeriği; 64.000 kişinin kafatası ölçüleri başta olmak üzere burun ölçüleri, göz renkleri, kiloları ve boyları gibi fiziki niteliklerinin istatistiğe dökülmüş kayıtlarından oluşuyor. İllere, bölgelere, cinsiyete, yaş grubuna göre şablon haline getirilmiş olan ölçümlerin yapımında kullanılan aletlerin ise Almanya’dan özel olarak getirtilmesi çalışmanın döneme dair önemine ipuçları vermeye yetiyor.

TUNCA; toplamda 200 sayfalık istatiksel veriyi içeren kitaptaki bu tabloları, günler sürecek bir performansla galeri duvarlarına aktaracak. Kendi pratiğinde özel bir yeri olan füzen malzemenin, karbon ve kalıntı olma niteliğine atıfta bulunurken, yazım sürecini de canlı bir belgesele dönüştürecek. “64.000” başlıklı sergi/performans projesiyle ile bu coğrafyadaki milliyetçi ideolojinin kendisine temel aldığı yöntem ve eğilimleri tartışmaya açan sanatçı, o döneme hâkim fiziki antropoloji algısıyla yürütülen bir çabanın izlerini gün ışığına çıkartıyor. Sosyal bilimsel bir çalışmayı hem biçimsel hem de ideolojik açıdan yapıbozuma uğratan TUNCA; konunun, tarihsel bellek ışığında analizini izleyiciye bırakıyor. Performans bitiminde, tüm duvarları kaplayacak anket verilerinin sergi formatında ziyaretçilere açılacağı proje, 1937 tarihli kitabın replika baskısının sunulacağı lansman ve söyleşi ile tamamlanacak.