kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Portizmir’den Uluslararası Doğa Sanatı Sergisi

24 Ekim 2017

PORTIZMIR4 bünyesinde gerçekleşen Global Nomadic Art Project (GNAP) Türkiye – “Doğanın İzinde” başlıklı proje çerçevesinde İzmir merkez ve çevre ilçelerinin yanı sıra Kapadokya’da yapılan doğa sanatı çalışmaları tamamlanıyor. Toplam 36 sanatçının katılımıyla, 4 Ekim 2017 tarihinde başlayan proje kapsamında yapılan onlarca doğa çalıştayında ortaya çıkan çalışmaların ve sürecin paylaşılacağı sergi, 23 Ekim 2017 tarihinde açılacak.

 Çevreci bir anlayışı benimseyen doğa sanatının Almanya, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hollanda, İran, İtalya, Japonya, Moğolistan, Peru ve Türkiye’den, Patika Sanat Grubu ile birlikte toplam 36 temsilcisi, İzmir’de ve Kapadokya’da alan çalışmaları gerçekleştirdi. Çalışmalar, PORTIZMIR4 – 4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali kapsamında, GNAP Türkiye Direktörü Varol Topaç’ın koordinatörlüğünde düzenlenen GNAP Türkiye – “Doğanın İzinde” projesi çerçevesinde düzenleniyor.

Projenin İzmir ayağında sanatçılar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Balçova, Bergama, Bornova, Kemalpaşa, Seferihisar ve Tire Belediyeleri’nin işbirliğinde yaptıkları ilçe ziyaretlerinde bu ilçelerin tarihi, kültürel ve doğal değerlerini tanıyarak buralardaki etkileşimleri doğrultusunda günlük sanat eserleri ürettiler. Sanatçıların ana çalışma bölgesi ise İnciraltı Kent Ormanı ve Bahçelerarası oldu.

Projenin Kapadokya ayağı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü sanatçı akademisyenleri ve öğrencileri başta olmak üzere Kapadokya Sanat İnisiyatifi sanatçıları işbirliği ile hayata geçirildi.

Güney Kore’de kurulan Kore Doğa Sanatçıları Derneği (YATOO) tarafından geliştirilen, tüm dünyada doğa sanatı alanında çalışan sanatçılar ve küratörleri buluşturan GNAP, 2014 yılında başlatılan bir proje ve 2020 yılında sonlanması planlanıyor.

GNAP’ın sırasıyla Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Almanya, Fransa ve Litvanya’da gerçekleşen 2017 Avrupa ayağı, Türkiye buluşması ile sona eriyor. Türkiye buluşması, K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından düzenlenen, Ayşegül Kurtel’in Kurucu Direktörü olduğu PORTIZMIR4 kapsamında hayata geçiriliyor.

Yapılan çalışmalar ve tüm süreç fotoğraf ve video çekimleriyle belgeleniyor ve proje sonunda, 23 Ekim tarihinde saat 18.00’da İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde açılışı yapılacak olan sergi ile izleyiciye sunulacak. Sergi, 24-25 Ekim 2017 tarihlerinde 09.30-17.30 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Doğada kalıcı iz bırakılmayan doğa sanatı uygulamaları, doğadaki alanları ve doğanın sunduğu taş, toprak, ağaç, su, kum gibi maddeleri kullanarak özgün bir sanatsal dile dönüştürüyor. Yaptıkları ziyaretlerde İzmir ile Kapadokya’nın kültürel, tarihi ve doğal zenginliğinden çok etkilenen ve Türkiye buluşmasında çok sayıda çalışma üreten uluslararası sanatçılar, bu coğrafyadaki çeşitliliğin kendilerine adeta her gün başka bir ülkeyi ziyaret ettikleri hissini verdiğini belirttiler.