kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

SAHA Slavs and Tatars’la yeni bir iş birliği başlattı

5 Ocak 2021

SAHA, Berlin merkezli Slavs and Tatars stüdyo ve araştırma programına Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin katılımını destekleyen bir ortaklık başlattı.

SAHA Studio kapsamındaki bu ortaklıkta Arter, İstanbul Tasarım Bienali, SAHA ve SALT gibi kurumların küratörlerinin gösterdiği adaylar arasından Alper Turan’ı davet eden Slavs and Tatars, Ekim-Aralık döneminde ağırladığı küratörün Berlin sanat ortamıyla tanışmasına ve araştırma yapmasına destek oluyor. Turan, Ocak ayında Berlin’de program süresince geliştirdiği araştırmasını sunacak.

Slavs and Tatars, dünyanın pek çok yerinde ve İstanbul Modern ve SALT gibi İstanbul’daki kurumlarda sergi, kitap, sunum ve performanslar üreten, eski Berlin Duvarı’nın doğusu ve Çin Seddi’nin batısı arasında Avrasya olarak bilinen bölgedeki polemik ve yakınlıkları inceleyen bir kolektif. Slavs and Tatars, misafir sanatçı/mentorluk programları için Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya’dan genç sanatçıları, disiplinlerarası araştırmacıları ve küratörleri Berlin’deki stüdyo ve proje mekânlarına davet ediyor. Slavs and Tatars misafir sanatçı ve mentorluk programını yenilikçi kılan şey, teori ile pratiğin, söylemin ve üretimin benzersiz birleşimi. Misafir sanatçı programı, genç küratör, sanatçı ve araştırmacılara küresel etkileşimli profesyonel bir sanatçı stüdyosunun hem ön hem de arka plân operasyonlarına dair kapsamlı bir deneyim sunuyor. Katılımcılar, Slavs and Tatars’ın araştırmadan üretime, arşivlemeden baskıya kadar farklı faaliyetlerde işbirlikçi bir ortama dâhil oluyor.

Alper Turan Hakkında

Alper Turan (1993, Ankara) İstanbul ve Berlin’de yaşayan bir küratör ve araştırmacı. Devam eden araştırmaları ve küratoryal pratiği, kolektif kurmaca, kurgusal arşiv inşâsı, kendileme ve anonimlik gibi kuir stratejiler ve yöntemlere odaklanıyor. 2016-2018 arasında Das Art Project ile birlikte, 13. Sharjah Bienali’nin ‘off-site’ sergilerinden olan “Genetiği Değiştirilmiş” (2017) dâhil olmak üzere dört mekâna duyarlı serginin eş küratörlüğünü üstlenmiştir. Turan 2018’de HIV/AIDS üzerine bir sergi projesi olan Pozitif Alan’ın kuratörlüğünü üstlenmiştir. Bu proje aynı zamanda sanat yaptılarının eleştirel okuması ile oto-etnografik okumaları birleştirdiği, Sabancı Üniversitesi’ndeki Kültürel Araştırmalar yüksek lisans araştırmasının temelini oluşturmuştur. Turan Berlin, Varşova ve İstanbul’da seyahat eden bir araştırma sergisi olan HIVstories’in de eş küratörüdür. Turan Independent Curators International’ın New Orleans Curatorial Intensive’e (2019) ve Arter Araştırma Programı’na (2019-20) katılmış, ve Berlin Schwules Museum (2018), Collecteurs (2019), Johannesburg Apartheid Müzesi (2019) ile çalışmıştır. 2020’de Hamburg College of Fine Arts’ta (HFBK) sanat kuramı ve tarihi doktorasına başlamıştır.