Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doç. Dr. Ali Karadoğan ile Prof. Dr. Semire Ruken Öztürk öncülüğündeki ekip tarafından iki yıl süren bir çalışma ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü arşivlerinde korunan Sansür Karar Defterleri’ndeki yaklaşık 26 bin kararı incelenerek hazırlanan ‘Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi’ kitabını üç cilt olarak yayınladı.
Çalışma ekibi bütün dosya içerikleri ile birlikte 500 bin sayfayı bulan sansür kararlarını gözden geçirerek sansüre gerekçe oluşturan ‘duyarlılık’ başlıklarını belirledi. Çalışma sansür uygulamalarının dönemlerine göre seyrini izlemeyi mümkün kılıyor ve Türkiye sinemasının yarım yüzyılı aşkın bir dönemine ışık tutuyor.
“Sinema Filmlerinin Kontrolüne Ait Talimatname” ile 1932 yılında başladığı kabul edilen Türkiye’deki sansür uygulamalarının 1988 yılına kadar kayıtlı olduğu 96 adet Sansür Karar Defteri bulunuyor. Türkiye sinemasına ilgi duyanların yanı sıra yakın tarihte yaşanan sosyal, kültürel ve politik gelişmelerin yansımalarını da izlemek isteyenlerin de ilgisine sunulan üç bölümden oluşan eser dijital olarak paylaşılıyor.