kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Açık Atölye Sanatçı Programı’nın 2022 sonbahar dönemi konukları belli oldu

28 Eylül 2022

Daire Sanat tarafından yeni edisyonu 24 Eylül – 24 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Açık Atölye Sanatçı Programı’nın sonbahar dönemi konukları Okyanusa Açılmak” projesi ile Meltem Sırtıkara ve “Okuma İştahı” projesi ile Seher Uysal oldu.

Açık Atölye Sanatçı Programı’nın İlkbahar dönemi konukları, Sibel Horada, Doris B. Karako, Ömer Özyürek ve Dr. Necmi Sönmez’den oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlendi. Sanatçı atölyeleri 24 Eylül’den itibaren her Çarşamba ve Cumartesi günleri Daire Sanat’ta ziyaret edilebilir.

Meltem Sırtıkara, “Okyanusa Açılmak”

Meltem Sırtıkara, son dönem çalışmalarında doğa ile kültür nesnelerini bir ağ sistemi içinde yüzdürerek sınırları eşiğe çevirip deney alanları kurguluyor. Bu sistemde insanı çevreleyen nesneler, onun algılarından ve bilgi kategorilerinden bağımsız olarak kendi aralarında ilişkiler geliştirebilirler. Bu durum, günümüz toplumlarının hatta türümüzün devamını sağlayabilecek ortak yaşam olanaklarının araştırılmasını mümkün kılabilir. Sanatçı atölye dönemi boyunca mekanı, aralarında hazır nesnelerin de olduğu farklı malzemelerden yararlanarak ve dönüştürerek oluşturduğu örüntünün bir parçası haline getirecek. Bu bakışla, “Okyanusa Açılmak” adlı projede sanatçı, üç ay sürecek atölye sürecinde  mekanın duvarlarını kullanarak bir yerleştirme oluşturacak. Bu üç boyutlu yerleştirmede sanatçı, sınırları eşiğe çeviren bir özgürlük alanı açmak amacıyla, çeşitli malzemeler kullanarak okyanusa açılan bir nehir oluşturacak.

Seher Uysal, “Okuma İştahı” 

Seher Uysal, ‘Okuma İştahı’ adlı projesinde, okumaktan kitap alıp biriktirmeye, koleksiyonerliğe ve hiç bitmeyen bir iştaha sahip olmakla ilgili bir serinin ilk halkasını oluşturacak. Okuma ihtiyacı, basit bir günlük ritüelden öte, bazen bilinmeyen dillerde alınan kitaplara, hatta bazen bir mesleğin kendisine dönüşür. Projenin ilk halkası İsveç’in küçük bir köyünde kütüphanecilik yapan Magnus Grehn’e odaklanıyor. Sanatçı, kişi özelinde, basit bir ihtiyaçtan yola çıkan, merak duygusuna aracılık eden bir objenin, nasıl bir insanın hayatının odak noktası hâline geldiğini araştırıyor.