Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali düzenlenen Kapanış ve Ödül Töreni’nin ardından sona erdi. Altın Portakal’ın En İyi Filmi; Ferit Karahan’ın yönettiği “Okul Tıraşı” oldu.
Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 film, 14 kategoride toplam 770 bin TL tutarındaki ödül için yarıştı. Senarist, yönetmen, yapımcı ve akademisyen Emin Alper’in başkanlık ettiği, görüntü yönetmeni Ahmet Sesigürgil, yazar, senarist Ayfer Tunç, şarkıcı, söz yazarı, besteci ve prodüktör Gaye Su Akyol, oyuncu Hazal Kaya, yönetmen, eğitmen ve oyuncu Muhammet Uzuner ile yönetmen ve senarist Senem Tüzen’den oluşan jüri, Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” adlı filmini En İyi Film seçti. Ödülü açıklayan Emin Alper, gerekçelerini şöyle açıkladı: “Çocukların şiddetle tektipleştirildiği bir sistemi etkileyici ve inandırıcı bir eleştiriyle ortaya koyması, hikayesinde meselesini ajitasyondan uzak durarak ama son derece net ve berrak biçimde işlemesi ve başarılı oyunculukları nedeniyle Okul Tıraşı filmine ödülü veriyoruz.”
Ferit Karahan yönetmenliğindeki “Okul Tıraşı” En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra Ferit Karahan ve Gülistan Acet’e En İyi Senaryo, Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari’ye En İyi Kurgu Ödülleri’ni de kazandırdı. Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne Selman Nacar yönetmenliğindeki “İki Şafak Arasında” filmi layık görülürken, Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nü Emre Kayiş imzalı “Anadolu Leoparı” aldı.
“Kerr” filmiyle Tayfun Pirselimoğlu, En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Jüri, yaptığı açıklamada ödülün gerekçesini şöyle açıkladı: “Korku ve tedirginlik üreten, distopik bir atmosfer kurmaktaki başarısı, görüntü ve sanat yönetimi arasında ustaca yakaladığı uyum ve sinemasal araçları etkileyici ve özenli kullanımı nedeniyle.”
Tayfun Pirselimoğlu, “Kerr” filmiyle, Ali Özel, Leyla Yılmaz ve Vuslat Saraçoğlu’ndan oluşan jüri tarafından FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’ne de layık görüldü. Filmin müziklerine imza atan Nikos Kypourgos, En İyi Müzik Ödülü’nü kazandı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Zuhal” filmindeki rolüyle Nihal Yalçın’a, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise “Kafes” filmindeki performansıyla Tarhan Karagöz’e verildi. Özgür Eken, “Bağlılık Hasan” filmiyle En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü alırken, Billur Turan “Anadolu Leoparı” filmiyle En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü “Kafes” filmiyle Özay Fecht ve “İki Şafak Arasında” filmindeki performansıyla Nezaket Erden arasında paylaştırılırken, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne “İki Şafak Arasında” filmiyle Erdem Şenocak’a verildi. Sinema yazarları Ayla Kanbur, Okan Arpaç, Suzan Demir’den oluşan SİYAD En İyi Film Ödülü ise Necip Çağhan Özdemir’in yönettiği “Bembeyaz” filmine verildi.
Cahide Sonku’nun anısını yaşatmak ve Türkiye sinema sektöründeki kadın temsili ile görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla verilen 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülü’nün bu seneki kazananları, “İki Şafak Arasında” filminin kast direktörü Ezgi Baltaş ve yardımcı yapımcı Feride Çiçekoğlu oldu.
9 filmin yarıştığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın Didem Pekün, Pelin Esmer ve Pınar Öğünç’ten oluşan jürisi, “Merkezine aldığı karakterleri derinleştirerek özgünleşen, çalışma acısını, eşitlik arayışını, anlam sorgulayışını kahramanlarının dünyasından taşırarak bir insanlık meselesi haline getiren ve incelikli diliyle bizi etkileyen bir film var,” diyerek En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Volkan Üce’nin “Her Şey Dahil” filmine verdi. Jüri Özel Ödülü ise “İyi belgesel filmler cesaretten doğar. Muhafazakâr bir toplumda bekar bir anne olmak başlı başına zor; bu serüveni kendisini bir özne yaparak içtenlikle anlatan yönetmen daha da büyük bir cesaret örneği gösteriyor,” gerekçesiyle Aslı Akdağ’ın “Bekleyiş” filmine verildi. Jüri üyeleri ödülleri açıklamadan önce etkilendikleri bir filmi de övgüye değer bulduklarını belirterek, şöyle devam ettiler: “Almanya’ya ilk giden işçi kafilesinde tek başına bir kadının göçle parçalanıp sonra buluşan ailesinin hikayesi bu. Bulanıklaşan bir hafızanın dehlizlerinde acı ve tatlı bir yolculuğa bizi de dahil ettiği için Acı ve Tatlı… Didem Şahin…”
Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda ise toplam 12 kısa film yarıştı. Onur Saylak, Öykü Karayel ve Tunç Şahin tarafından yapılan değerlendirme sonucu, Elif Refiğ’in yönettiği “Siz Biraz Uzak Kaldınız”, “Anlatısının her dönemecinde seyircinin beklentisini kıran, karakterlerinin kimlik ve değer olgularını sorgulayan hikayesini yetkin ve etkili bir sinema diliyle anlatması” gerekçesiyle En İyi Kısa Film seçildi. Jüri Özel Ödülü’nü “Güçlü oyuncu yönetimine sahip olan, etkileyici ve özgün bir görsel dünya kuran, yaptığı cesur sinemasal tercihlerle yeni bir dil arayışının altından ustalıkla kalktığı” gerekçesiyle Ali Tansu Turhan’ın “İkinci Gece” adlı filmi kazandı. Jüri üyeleri ayrıca, “Karakterinin zihninde çıktığı yolculuğa kamerasıyla bizleri de eşlik ettiren, soyut ve özgün anlatısıyla izleyende güçlü bir duygu bıraktığı” gerekçesiyle Musab Tekin yönetmenliğindeki “Rewşen” filmini de övgüye değer bulduklarını belirttiler.
10 filmin yarıştığı, Polonyalı yönetmen Dorota Kędzierzawska’nın başkanlık ettiği Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın, Filistinli oyuncu Ali Suliman; İsveçli gazeteci, film eleştirmeni Eva af Geijerstam; Fransız yapımcı Guillaume de Seille ve Bulgar oyuncu Margita Gosheva’dan oluşan jürisi, Clara Roguet’in “Libertad” adlı filmini En İyi Film seçti. Jüri ödülü açıklarken yaptığı açıklamada; “En İyi Film Ödülü gençlerin olduğu kadar yaşlıların da sorunlarını etkileyici nüanslarla aktaran bir filme gidiyor. Bu büyüme hikayesi aynı zamanda oyuncularının güçlü performansından destek alıyor. Ödülün sahibi Clara Roquet’nin filmi Libertad,” dedi. Jüri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü “kadınlık durumunun farklı yüzlerini derinlikli ve incelikli bir biçimde perdeye yansıttığı, sinemasal sadeliği ve becerisi nedeniyle” “Aurora” filminin yönetmeni Paz Fábrega’ya verdi. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü “Aile / The Fam” filmindeki performansıyla Claudia Grob aldı. Jüri ödülü açıklarken yaptığı konuşmada; “En İyi Kadın Oyuncu son derece içten bir performans sergiliyor ve bunu bütün film boyunca ağırbaşlı biçimde sürdürüyor. Canlandırdığı karakterin duygusal karmaşasını derinlikli bir şekilde yansıttığı için ödül Aile filmindeki rolüyle Claudio Grob’a gidiyor.” dedi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne ise “Titanik’i Seyretmek İstemeyen Kör Adam / The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic” filmiyle Petri Poikolainen layık görüldü. Jüri yaptığı açıklamada; “En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi bizlere etkileyici bir oyunculuk dersi veriyor. Yönetmen ile oyuncu arasındaki kusursuz bağ sayesinde, seyirci olarak bizler de, engelli bir karakterin yolculuğunu canlı bir şekilde deneyimliyoruz.” dedi.
Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü: İkinci Gece – Ali Tansu Turhan
En İyi Kısa Film: Siz Biraz Uzak Kaldınız – Elif Refiğ
Ulusal Belgesel Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü: Bekleyiş – Aslı Akdağ
En İyi Belgesel Film: Her Şey Dahil – Volkan Üce
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Uluslararası Film: Libertad – Clara Roquet
En İyi Yönetmen: Paz Fábrega – Aurora
En İyi Kadın Oyuncu: Claudia Grob – Aile / The Fam
En İyi Erkek Oyuncu: Petri Poikolainen – Titanik’i Seyretmek İstemeyen Kör Adam / The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film: Okul Tıraşı – Ferit Karahan
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: İki Şafak Arasında – Burak Çevik, Diloy Gülün, Selman Nacar
Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Anadolu Leoparı – Emre Kayiş
En İyi Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu – Kerr
Cahide Sonku Ödülü: Ezgi Baltaş, Feride Çiçekoğlu
En İyi Senaryo: Ferit Karahan, Gülistan Acet – Okul Tıraşı
En İyi Kadın Oyuncu: Nihal Yalçın – Zuhal
En İyi Erkek Oyuncu: Tarhan Karagöz – Kafes
En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken – Bağlılık Hasan
En İyi Müzik: Nikos Kypourgos – Kerr
En İyi Kurgu: Sercan Sezgin, Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari – Okul Tıraşı
En İyi Sanat Yönetmeni: Billur Turan – Anadolu Leoparı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nezaket Erden – İki Şafak Arasında / Özay Fecht – Kafes
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erdem Şenocak – İki Şafak Arasında
SİYAD En İyi Film Ödülü: Bembeyaz – Necip Çağhan Özdemir
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Tayfun Pirselimoğlu – Kerr
58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum’un kazananları da belli oldu. Müge Özen ve Pınar Evrenosoğlu ortak direktörlüğünde 4 Ekim’de başlayan Antalya Film Forum’da bu yıl beş bölümde 14 proje destek aldı, 455 bin TL değerinde maddi ödülün yanı sıra ayni ödüller de sahiplerini buldu.
Antalya Film Forum’da toplam 26 proje Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu, Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Platformu, Belgesel Work-in-Progress Platformu, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu ve geçen yıl başlatılan Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu kategorilerinde yarıştı.
Sekiz projenin yarıştığı Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu’nda, Mahmut Fazıl Coşkun, Olivier Barbier ve Roshanak Behest Nedjad’dan oluşan jüri, iki projeye toplam 60 bin TL tutarındaki Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu Ödülü’nü verdi. Sefa Öztürk’ün yönettiği “Gülüşün Ömre Bedel” ve Doğu Yaşar Akal’ın yönetmenliğini üstlendiği “Tussifed” adlı projelerinin her biri 30 bin TL para ödülü kazanırken; Sertaç Koyuncu yönetmenliğindeki “Yeryüzünden” adlı proje, Film Standartları Post- Prodüksiyon Ödülü’nü kazandı.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bu yıl, bağımsız sinemaya desteğini 30 bin TL değerindeki TRT Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu Ödülü ile sürdürüyor. TRT Ortak ve Dış Yapımlar Müdürü Faruk Güven’in açıkladığı ödülde, Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu’nda yarışan, Merve Kuş Mataracı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Üç Metre” adlı projeye 30 bin TL destek sunuldu.
Çekimleri tamamlanmak üzere olan ya da post-prodüksiyon aşamasındaki projelerin desteklendiği Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Platformu’nda ise beş proje yarıştı. Jean-Benoit Henry, Justine Barda ve Nisan Dağ’dan oluşan jüri; Çiğdem Sezgin’in “Suna” adlı projesine, 80 bin TL değerindeki Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Ödülü’nü ve Maryna Er Gorbach’ın “Klondike” adlı projesine, 40 bin TL değerindeki Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Jüri Özel Ödülü’nü verdi. Başka Sinema Dağıtım ve Promosyon Ödülü Bekir Bülbül’ün “Bir Tutam Karanfil” adı projesine, Creative Production Renk Düzenleme Ödülü ise Orçun Köksal’ın “Bars” adlı projesine verildi.
Antalya Film Forum’un Belgesel Work-in-Progress kategorisinde beş proje yarıştı. Brigid O’Shea, Hans Robert Eisenhauer ve Serdar Kökçeoğlu’ndan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu Pınar Fontini’nin “Filmin Adı Ne?” adlı projesi 30 bin TL ve Eylem Kaftan’ın “Bir Gün, 365 Saat” adlı projesi 30 bin TL değerinde olmak üzere toplam 60 bin TL değerindeki Belgesel Work-in-Progress Ödülleri’ni aldılar. “Bir Gün, 365 Saat” aynı zamanda Başka Sinema Dağıtım Ödülü’nü de kazandı. Gürcan Keltek’in “Horde” projesi ise Film Standartları Renk Düzenleme Ödülü ve Postbıyık Ses Post-Prodüksiyon Ödülü’ne layık görüldü.
Antalya Film Forum’un, Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu’nda 5 proje yarıştı. Bu projeleri; Deniz Şaşmaz, Olaf Grunert ve Serge Bierset’den oluşan jüri değerlendirdi. Salih Toprak’ın projesi “Barbar”, 35 bin TL tutarındaki BluTv Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu Ödülü’nü ve Color Up Renk Düzenleme Ödülü’nü kazandı. Ahmet İlker, Coşkun Deniz ve Deniz Bayraktaroğlu’nun “Yanlış Kararlar Merkezi” adlı projeleri ise Daire Creative Sunum Dosyası Tasarım Ödülü’nü aldı.
Antalya’da film çekmeyi teşvik eden ve üç yıl önce kaybettiğimiz usta oyuncu Sümer Tilmaç’ın anısına verilen Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu için bu yıl üç proje yarıştı. Burak Göral, Emine Yıldırım ve Ersan Çongar’dan oluşan jüri, 150 bin TL tutarındaki Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu Ödülü’nü, Halit Eke’nin yapımcı, yönetmen ve senaristi olduğu “Dünyamın Sonu” adlı film projesine verdi. “Dünyamın Sonu” ayrıca, Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü ile de desteklendi.