kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Beş Ülkede Sanatçılar İçin Misafir Programı için açık çağrı

7 Nisan 2021

Goethe Institut – Üsküp tarafından Association Krokodil (Sırbistan), Center for Balkan Cooperation- Loja (Kuzey Makedonya), Instituti i Librit dhe i Promocionit (Arnavutluk), Qendra Multimedia (Kosova) ve Kalem Kültür Derneği (Türkiye) işbirliği ile hayata geçirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Kültürel Çeşitlilik için Bölgesel Ağ – READ projesi kapsamında Mayıs – Aralık 2021 tarihleri arası gerçekleşecek Beş Ülkede Sanatçılar İçin Misafir Programı için açık çağrı yapıyor.

Siyasi ortamdan uzakta kalarak, toplumla arası yeni iletişim kanalları açarak, uzlaşmaya ve kültürlerarası hoşgörüye katkıda bulunmayı amaçlayan proje, okuma kültürünü ve demokratik değerleri de ele alarak kültürler arası yüksek kaliteli eserlerin de okunmasını artırmayı da hedefliyor. Başvurular için son tarih 29 Nisan 2021, Perşembe saat 24:00 (TSİ).

Proje; Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de ikâmet eden yazar, çevirmen, oyun yazarı, şair, illüstratör ve çizerleri, program sayesinde kültürel çeşitliliğe tanık olmaları için programa başvurmaya davet ediyor. Projeye dâhil olacak sanatçılar karşılıklı olarak beş ülkedeki proje ortaklarının konuğu olacak. Her çağrıda iki sanatçı konuk edilecek bu çağrılar 3 yıl sürecek. Konaklamanın bir ay süreceği program ile sanatçılara, misafirlik süresi boyunca belirli bir içerikteki sanatsal projelerini geliştirme ve pekiştirmeye fırsatı sunuluyor. Yaratıcı ve yenilikçi proje fikirlerinin yanı sıra günümüzün konularını da ele alan projelere öncelik verilecek.

Misafir sanatçıların konakladıkları süre boyunca verimli bir zaman geçirmeleri bekleniyor. Önerilen proje üzerinde çalışmanın yanı sıra, “benzerliklerin farklılıkları” genel başlığına da katkıda bulunacak bir kısa çalışmanın da tamamlanması bekleniyor. Kültürlerarası hoşgörüyü ve uzlaşmacı yaklaşıma katkı sağlayacak bu kısa çalışma metni; deneme, şiir, kısa öykü, makale ya da çizgi roman olabilir. Bununla beraber, yazma, yaratma ya da çeviri yapma, atölyelere katkı sağlama, sunum yapma, edebiyat festivallerinde ve çevrimiçi etkinliklerde ve okumalarda da katkı sağlanması beklenmektedir.

Başvuru için:

1. Biyografi ve kaynakça (yayınlanmış eser varsa)
2. Telefon numarası ve e-posta adresinin de bulunduğu tam adres
3. Projeye, sosyal ağ kurmaya, diğer proje faaliyetilerine ilgiyi gösteren, misafirlik dönemini de belirten motivasyon mektubu (1 sayfa)
4. 1’den 4’e kadar misafir olmak için istediği ülke tercih listesi (1 ilk tercih edilen ülke, 4 son tercih edilen)  (ülkeler; Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan)
5. Bir aylık misafirlik süresi boyunca yapılacak olan çalışmanın/projenin  açıklaması (1 sayfa)

Başvurular İngilizce olarak e-posta yoluyla gönderilmelidir. Türkiye’den sanatçıların başvuru için info@itef.com.tr adresini kullanmaları gerekmektedir.